Resul Tosun

Resul Tosun

Damat Kıran Sarayı

Damat Kıran Sarayı

Yok, bugünkü damat tartışmalarıyla alakası yok. Konu tarihte Damat Kıran Yalısı olarak da bilinen Balta Limanı Kemik Hastanesi’nin hikâyesiyle ilgili.

Balta Limanı adının Fatih’in Baltaoğlu Süleyman bey isimli kaptan-ı deryasından aldığını, 1840 yılında buraya bir yalının yapıldığını ve sarayın dört damadının burada ölümü sebebiyle Damat Kıran Sarayı ya da yalısı olarak anıldığını ben de Salı günü Adım Grubu’nun düzenlediği boğaz turunda Mesud rehberden öğrendim.

***

Adım Grubu,çeyrek asırlık mazisi olan bir dostluk grubudur. Doksanlı yılların başında güçlü bir basın grubu oluşturmak amacıyla Hasan Aksay beyin öncülük ettiği Adım Holding’in kuruluşuyla başladı bu dostluk grubu..

Benim de ilk sene yönetim kurulu üyeliği yaptığım Adım Holding, inşaat otomotiv ve telif hakları ajansı gibi değişik dallarda faaliyet gösterdi.

Biz özellikle Abdurrahman Dilipak beyle Telif Hakları Ajansı’na (TEHA) hayat vermeye çalıştık.

Telif haklarının bir insan hakkı olduğunu sanatçıların ve ilim adamlarının istismar edilmemesini ve hukuklarının korunmasını amaçlıyorduk. Bunun için Medya Menajerliğitesis ettik ama yürümedi.

Çünkü sözgelimi bir TV programına çağrılan üyemiz için yol masrafı ve telif bedeli istendiğinde o TV, “Bedava çıkan bir sürü insan var niye para ödeyelim” dediği için görünme heveslileri yüzünden TEHA yürümedi/yürütemedik.

 

***

Uzatmayalım o yıllarda başlayan ortakların dostlukları holding dağılmasına rağmen bugüne kadar devam etti. Her ay bir misafir konuşmacının katıldığı dostluk toplantıları kesintisiz devam ediyor. Bu dönem gruba Yusuf Süngü bey başkanlık ediyor.

Ve son toplantı Üsküdar Belediyesinin Valide Sultan Gemisi’nde boğaz turu yapılarak gerçekleştirildi.

Toplantının hatibi de Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen beydi.

Başkandan önce hava kararıncaya kadar rehber Mesud bize boğazı anlattı Damat Kıran yalısını ve daha birçok yeni bilgiyi ondan öğrendik.

***

Valide Sultan Gemisisosyal hizmet amaçlı bir proje...

Üsküdarlıların ve bütün İstanbulluların hatta arayan herkesin ücretsiz boğaz turuyapabileceği bir hizmet gemisi...

450 yolcu kapasiteli, mescidinden çocuk bakım ünitesine kadar tüm ihtiyaçları karşılayacak şekilde Üsküdar Belediyesi tarafından Tuzla’da inşa ettirilmiş her şeyiyle yerli bir gemi.

Günlük üç tur düzenleyen bu gemi ile boğazı gezmek isteyenler 444 0 875 numaralı telefonu arıyor kayıt yaptırıyor. Daha sonra kendisine hangi tura katılacağı haber veriliyor ve çay simit ikramı eşliğinde rehberlerin tanıtımıyla boğazı ücretsiz geziyor.

Ben daha önce de birkaç kez boğaz turu yaptım ama Valide Sultan Gemisi’ndekirehberlerin sunumuna hayran kaldım.

***

Üsküdar Belediye başkanı Hilmi Türkmenkardeşimizin sosyal ve kültürel hizmetlerini biliyoruz ama kıyısı olan hiçbir belediyede rastlamadığımız ücretsiz boğaz gemisi gerçekten orijinal bir proje olmuş.

Ayrıca imkânları kısıtlı olanlar için bu gemi düğün nişan ve benzeri etkinliklere de çok cüzi bir bedel karşılığında kiraya veriliyormuş onu da yeni öğrendim.

Mart ayında Libadiye’de açılacağı müjdelenen Engelsiz Yaşam Merkezi ise ancak ince ruhlu yöneticilerin akledebileceği bir hizmet.

Engellisi bulunan ailelerin sıkıntılarını bilen bilir. Onların başından ayrılamazsınız, bir yere gidemezsiniz, kimseye emanet edemezsiniz.

Bu merkez açılınca engellinizi buraya getirip akşama kadar hoşça vakit geçirmesini sağlayacağınız gibi onu buraya emanet edip dışardaki işlerinizi görüp gelebileceksiniz.

Ne kadar ince bir düşünce değil mi, tebrikler Üsküdar!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Resul Tosun Arşivi