Metin Hasırcı

Metin Hasırcı

ASDER’in kongresinden

ASDER’in kongresinden

Vatan sevgisi ile dolu şahsiyetlerin tesis etmiş olduğu Adaleti Savunanlar Derneği’nin Pazar günü Zübeyde Hanım Kültür Merkezinde 5. olağan kongresi yapılmıştır. Bilindiği gibi Asder, Yüksek Askeri Şûra kararları ile disiplinsizler tasnifine sokulup, ordumuzdan uzaklaştırılmış, subay ve astsubaylarımızın kurduğu bir dernektir. Cihet-i askeriyeden emekli ve de ihraç edilmiş bulunan bu kardeşlerimiz, Esselâtü Vesselâm Efendimiz(s.a.v)’in hadis-i şerifinde belirtmiş olduğu “Hubbul vatan, minel İmân” hitabına sımsıkı yapışmış, bu sözlerin vatan sevgisi imandandır mânayı münifine müdrik şahsiyetlerin kurup yaşattığı bir dernektir. Bizim gazetemize uğramamız birkaç ayda bir olur. Yazımızı internet aracılığıyla gönderiyoruz. Bu arada bizi gazeteye her gün gidiyorlar diye düşünen kardeşlerimiz dâvetiyelerini gazete adresine gönderirler. Biz bir gün gazeteye uğradığımızda gelmiş olan dâvet ve bilgilendirmelere muttali oluruz amma ne çâre iş işten geçmiş olur. Belki de dâvet sahipleri, bizler iştirak etmeyince veyahut mazeret beyanında bulunamadığımızdan bize güceniyorlardır.
Cuma akşam’ı Çekmeköy’de oğlum Mustafa Kağan’a davetliydim. Yemeği yedik hadi baba şurda hemen arkamızda sinema var “Gladyo” oynuyor, bilet ayırttım gidelim dedi. Ebe hanım, Mustafa Ertuğrul, Mustafa Barbaros adlı torunlarım, oğlum Mustafa Kağan ve ben filmi seyrettik. Ancak evden çıkmadan Sayın bakanım İsmail Müftüoğlu Beyefendi telefon etti: Metinim, Pazar günü Asder’in kongresi var oraya gideceğiz talimatını verdi. Biz de başüstüne sayın bakanım dedik. Pazar sabahı saat 8.30’da Sakızağacı Hava Şehidleri kabristanının kapısında Vezir Mehmed Başar ile buluşup, şehidlerimize Fatihalar okuyup, Fındıkzâde’ye geçtik. Zübeyde Hanım Kültür Merkezinde ispatı vücud ettik. Saat 10.30 civarında kongre başladı. Kongrenin gündemini büyük bir ciddiyet ve ihtiramla sevgili kardeşim E.pilot Binbaşı Gürcan Onat beyefendiden sunuşunu dinledik. Gürcan Bey ile 2002’lerde Üsküdar/Bağlarbaşı’nda, Radyo/Çağ’da programcı olarak müstakil programlar yapıyorduk. Askerce sesiyle, program disipliniyle hepimizi imrendirdiğini anımsıyorum. Kucaklaştık ve ağabey dedi, ‘size bir konuşma teklif edebilir miyim?’ Şerefyâb olurum dedim. Önce saygı duruşunu salondaki haziruna Ti borusuyla yaptıran Sayın Gürcan, devamını da İstiklâl Marşımız ile getirdi. Akabinde kongrenin açılış konuşması için beş yıldır Asder genel başkanlığını uhdesinde bulunduran emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi Paşamız veciz bir konuşma ile olanları ve gelecekte olması gerekenleri derneğin misyonunun süreceğini, bunun ihkak-ı hak tahakkukunu bir gün yerine getireceğinin ümidini muhafaza ettiğini ifade eyledi. Akabinde de, bu beş senenin bir nöbet değişimi gerektirdiğini ifade eyledi. O anda, bu mümtaz şahsiyetin ayrılışı kederdide olmama sebep olurken, sevgili Gürcan Binbaşım, şeffaf bir demokrasi harekâtı tebliğ etti. Dedi ki, ‘Eğer genel kurul tasvip ederse Emekli Profesör Dr. Albay Nevzat Tarhan Hoca’ya yeni genel başkan olacak’ ve Nevzat bey'i kürsüye dâvet etti. Tarhan Hoca da konuşmasında; yapılanların ayak izlerinde gidileceğini ve genel kurul vazifeyi uhdemize verirse bu takdire lâyık olmaya çalışacağız beyanında bulundular.
Protokol konuşmaları esnasında ilk konuşma Sayın Adalet eski Bakanı İsmail Müftüoğlu Beyefendiye verildi. Her birimizin müstefid olduğu mâna yüklü ve kendilerine yapılmış haksızlıklara hukuk mücadelesi veren Askeri Şûra kararı mağdurlarını hukuk dışına taşmamış davranışları hasebiyle tebrik etti. Bu arada da ülkeyi yedi yıldır idare eden iktidarın yaptığının Askeri Şûra’lardaki ihraçlara şerh koymaktan öteye gitmediklerini hatırlattı. Uzun yıllardır kimsenin ele geçiremediği bir güçle iktidar olanların bu mağduriyetlere son verecek, Şûra kararlarını tartışılmaz yapan kararı kaldırmasını, icab eden Anayasa değişikliğini yapmamasını hatırlattı. Mehdi Sungur Paşa’mız o gür sesiyle, nezaketin ve zerafetin içtima eylediği güzel beyanlarla hepimizi daha da ümitvar kıldı. Sağlık İş Sendikasının kurucu ve o gün bugün reisliğini üzerinde taşıyan Mustafa Başoğlu Bey, başörtü meselesinin halledilmemesinin üzerinde durmak lâzım geldiğini kendisini bu işe adadığını ifade etti. Sevgili Gürcan Onat Bey fakiri de anons etti. Biz, başta sayın bakanım olduğu halde rütbe sırasına riayetle ifadatımızı herkesi hürmet ve muhabbetle selamladıktan sonra meâlen şunları beyan ettik: “Muhterem kardeşlerim; dünyada mukaddes olan devlet bir tanedir ve bu da bizim devletimizdir. Çünkü; bizim devletimiz M.610 yılında Hiranûr mağarasında, ilk vahye muhatap olan Sevgili Peygamberimizle mânen vücud bulmuştur. M.622 yılında da yine Allah(c.c)’ün emriyle Hicret-i Nebeviye ile Mekke’den Medine’ye geçiş, devletimizin maddeten de vücud bulması olayıdır. İşte o günden bugüne kadar gelen ve bugünden sonra da kıyamete kadar sürecek olan devletimizin adını en büyük yargıç olan târihçiler, devlet-i ebed müddet olarak koymuşlardır. Türkiye Cumhuriyeti de kurucu anayasasında eskimez harflerle 2. maddesinde yer alan: ‘TC’nin dini, din-i islâmdır’ ibaresi hasebiyle bu devlet-i ebed müddet çizgisinin devamıdır. Bu bakımdan misyonumuz Şarkı, Garbın saldırısı karşısında korumak olmuştur. Bundan sonra da olmaya devam edecektir. Sizler bu şuûrun sahipleri olarak, ‘Hubbul Vatan Minel İmân’ yolunun vaz geçmez aşıklarısınız. Sizleri saygı, sevgi ve minnetle selamlıyorum. Fiemanillah” dedim.
Yarım saat namaz arasından sonra. Kongre divan heyeti başkan: E. Albay Fethi Kıran, E.Bnb. Ali Coşar, E.Bnb. İbrahim Töre Beyefendilerden teşekkül etti. Faaliyet raporları, mali raporlar ve eski idare heyeti ibra olundu. Seçimlere geçilirken, Sayın E. Albay Fethi Beyefendi, dilek ve temennilerin mühim olduğunu, reyler kullanılırken bu konuda konuşmak isteyenlerin söz alabileceğini hatırlattı. Sevgili E.Yarbayım Halil Mert kardeşimiz çok dolu tavsiyeler takdime muvaffak oldu. Nefes filmini başta başkanımız olduğu halde hepimiz seyretmeliyiz demekle, bence de bir doğruyu dile getirmiş oldu. Seçim sonunda aşağıdaki zevatı kiram vazifeli kılındılar.
Genel Başkan: Nevzat Tarhan, Genel başkan yardımcıları Mustafa Hacı Mustafaoğlu, Gürcan Onat, Genel Sekreter Nurettin Yavuz, Genel sekreter yardımcıları Selahattin Arslan, İbrahim Töre.
Yönetim Kurulu yedekleri: Ahmet Cengiz Tanören, Haluk Yıldırım, Hulusi Gülen, Necmeddin Keleş, Ali Coşar, Abbas Akbulut, Ferruh Uluca.
Denetleme kurulu ise: Başkan Reşat Fidan, Başkan yardımcıları: İrfan Çalışkan, Önder Tapkın. Yedekler: Ahmet Coşkun, Veli Akpınar, Mustafa Özer.
Haysiyet Divanı başkan: Bülent Demir Başkan yardımcıları: Vehbi Kara, Hayrettin Kocaoğlu. Yedekler: Halil Mert, Mehmet İlhan, Mustafa Erol.
Not: Bu sene Hac, Haccı Ekberdir. Kurban Bayramınız mübarek olsun. Dün kutlanan Öğretmenler Günü’nü, öğretmenlerin sağlık ve huzur içinde idrak etmeleri en halisâne temennimdir. Fiemanillah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Metin Hasırcı Arşivi