Metin Hasırcı

Metin Hasırcı

557. Fetih yılı kutlaması

557. Fetih yılı kutlaması

İstanbul’umuzun nüfusu 1953/29/Mayısında fethin 500. yıldönümü kutlanırken 700 bin civarında olup, şehrin kısmı âzamı sur içinde meskûn idi. Zeytinburnu Bakırköy Osmani’ye ve Yeni Mahalledeki, gerek iplik ve kumaş fabrikalarının gerekse Derby lastik fabrikasında çalışanların ‘Gecekondu’ tâbir edilen yerleşim alanı olmaktaydı. Yanılmıyorsam ilk kutlamaydı İstanbul’un fetihinin 500. yılı idrâki. Elân, berhayat olan Fetih Cemiyetinin mensupları merhum Yahya Kemâl Beyatlı, İsmail Hâmi Danişmend, Vâli ve belediye reisi Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay, Ekrem Hakkı Ayverdi gibi rahmetli zevat bu etkinliklerin yapılabilmesi için epeyi gayret sarf etmişlerdi. Bendeniz de, Sultanahmed Sanat Enstitüsü 2. Sınıfı talebesiydim. Edebiyata çok düşkün Tesviye atölyesi hocamız Kemal Bey’in fetih şiirleri adlı bir kitabını Edirnekapı surları önünde satmaya çalışmaktaydım. 60 veya 80 sahifelik bir kitap idi ve çok pahalıydı. On lira idi. O zaman bin gram ekmek 30 krş. idi. Galiba ya iki ya da üç tane sattığımı hatırlıyorum. O günün en büyük yeniliği de, Mehter takımının milletin huzuruna ilk defa çıkmasıydı. Ayrıca Sâmi Ayanoğlu’nun Fâtih rolünü oynadığı, Cahit Irgat’ın ise Kostantin Dragazes’i canlandırdığı film 1952’de vizyona girmiş ve bu film sayesinde ahali, fethin serüvenini daha bir güzel idrak etmiş oluyordu. Ne yazayım derken, posta kutumda Sevgili Selçuk Baş evlâdımızın yönlendirdiği bir email karşımda belirdi. 1969 yılının tek çiçekle bahar olmaz diyenlere, her bahar bir çiçekle başlar diyen Muhterem zâtın Milli Görüş mücadelesinin değerli gençlerinin, yâni Akıncılar, Milli Gençlik Vakfı nihayet Anadolu Gençlik Derneği’nin Muhterem başkanı İlyas Töngüş Bey’in Fetih ile alakalı bir beyanatını sizlerle paylaşmak yolunu seçtim. Bu etkinliği, 28/Mayıs’da bir damar operasyonu geçireceğimden, Allah’ın izni ve duaların bereketiyle 29/Mayıs’a ulaşırsam yatağımdan seyrederim İnşaallah. Buyrun değerli başkanın beyanatını okuyup ,dâvete koşunuz efendim. Fiemanillah.
Muhterem Efendim: Aziz milletimizin vakıf medeniyeti olarak 13 Şubat 2002 tarihinde kurulan Anadolu Gençlik Derneğimiz, ülkemizin en büyük sivil toplum kuruluşlarından birisidir. AGD, bütün insanlığın yararına hayrı ikame etmek, iyi, doğru, faydalı ve adil olanı hakim kılmak için gece gündüz çalışmaktadır. Bilindiği gibi Türkiye’miz, nüfusunun önemli bir bölümü genç ve dinamik bir ülkedir. Ancak yanlış politikalar ve çarpık eğitim sistemi yüzünden bu potansiyelimiz heba edilmektedir. Elinden kitabı, kalbinden Allah korkusu alınan gençliğimizin, bugün elinde içki şişeleri uyuşturucu şırıngaları, kalplerinde ise kin ve nefret bulunmaktadır. Gençlerimiz tıpkı serseri mayın gibi çevresine zarar vermektedir. Miras yüzünden cami çıkışında babasını silahla vuranların, ebeveyn katili çocukların türemesi bunun bir neticesidir. Bu gençliğe sahip çıkmak bizim boynumuzun borcudur. Gençliğe sahip çıkmanın yolu, onları milli ve manevi değerleriyle buluşturmaktan geçmektedir. Bu değerlerin kazanılması noktasında İstanbul’un Fethi önemli bir işlev görmektedir.
Hepinizin malumudur ki, bu yıl gerek ülkemiz, gerek İslâm dünyası, gerekse de dünya tarihi açısından fevkalâde öneme haiz olan İstanbul’un Fethi’nin 557. sene-i devriyesini idrak etmekteyiz. Toplumun her türlü kültürel, tarihî ve manevî mirasının korunması, yaşatılması hususunda kendine düşen yükümlülükleri ertelemeden yerine getiren Anadolu Gençlik Derneği olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da fethin anlamından planlı, programlı şekilde adım adım uzaklaştırılan gençliğimize fethi anlatmak için ülke çapında faaliyetler düzenliyoruz. Anadolu Gençlik Derneği olarak amacımız, Fatih’in de dediği gibi kaleleri fethetmek değildir. Bizler gönüllere talibiz. Gerçek ve kalıcı fethin, gönülleri fethetmek olduğu bilinciyle hareket ederek, gelecek nesillerimizi milli ve manevi değerlerle donatıp bu ruh ve anlayışa sahip olmaları için çalışıyoruz. İmanın zirve noktası olan Fetih ruhunun doğru bir şekilde gençlerimize öğretilmesi gerektiğine inanıyoruz. Fatih’in heyecanını gençliğimize model olarak sunmaya gayret gösteriyoruz. Fatih Sultan Mehmet bizlere sadece İstanbul’u değil, örnek hayatını da miras olarak bırakmıştır. İman, azim, kararlılık, büyük hedefler tayin etme, başarıya kilitlenme, ilme tutkunluk, hoşgörü, hakka ve hukuka bağlılık, adalet bunlardan bazılarıdır. Fethi kutladığımız şu günlerde, asıl idrak etmemiz gereken, bu manevî mirası yaşatma şuurunu kazanmamızdır. Kuvveti üstün tutma, maddiyatçılık ve nefsin esaretinin hüküm sürdüğü bir dünyada fetih ruhuna her zamankinden daha fazla muhtacız. Fetih anlayışı, insanımıza hız ve hamle gücü kazandıracak, azim ve fedakârlık duygularını canlı tutacaktır.
Bu yılki Fetih kutlamalarımız İstanbul İnönü Stadyumu’nda 29 Mayıs Cumartesi günü saat 17.oo’de başlayacaktır. Milli Görüş’ün 40. yılı münasebetiyle oldukça görkemli bir şekilde kutlayacağımız bu yılki Fetih Şölenimize Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan da iştirak edeceklerdir. Tarihi fethin canlandırılması, çeşitli spor müsabakaları, sinevizyon, havai fişek gösterileri gibi birçok etkinliğin yer alacağı kutlamalarımız çerçevesinde dünyaca ünlü Kur’an bülbüllerinin vereceği Kur’an ziyafeti ruh dünyamızı aydınlatacak. Programımıza Türkiye’nin ve birçok İslâm ülkesinin devlet büyükleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katılacaktır. Bilgilerinize sunar, çalışmalarınızda üstün muvaffakiyetler dilerim. Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkanı İlyas Tongüç.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Metin Hasırcı Arşivi