Rahim Er

Rahim Er

Asker kışkırtmalara dikkatli olmalı

Asker kışkırtmalara dikkatli olmalı

Ankara, tarihinin en hareketli günlerini yaşıyor.
Ortak görüş şu:
Bu bir sıradan dalga değil, bu bir dev dalga.
Dün çıkan gazeteler iki hususa vurgu yaptılar. Biri bunun bir dev dalga olduğu gerçeği. Diğeri de bir numaraya çok yaklaşıldığı tahmini.
Genelkurmay başkanı riyasetinde yapılan toplantıdan sonra bir açıklama olmadı. Bunun yerine genelkurmay başkanı, başbakan Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le görüştü. Aynı saatlerde bir general de İstanbul’da Emniyet müdürü Celalettin Cerrah’ın makamına gitti.
Asker değil de bir holdingten eski-yeni çok önemli isimleri içeri alınsaydı o holdingin işbaşındaki CEO’ları seyirci kalmazdı. Genelkurmay, TSK’nın CEO makamıdır. Yakınları içeri alınmış olanların hassasiyet ve üzüntüsünde olmamaları mümkün değil. İşin bu tarafı insanidir. Hükümet ve Çankaya ile görüşmeleri de problemin karanlık taraflarına nüfuz için olmalıdır. Yoksa suç varsa, suçlu varsa asker buna sahip çıkmaz, çıkamaz. Zaten askerî kişiler askerî makamların bilgisi dahilinde adliyeye sevk edilmektedir. Asker de her aklı başında insan da konuyla alakalı yargı mensuplarının vicdani, insani, hukuki sorumlulukla hareket ettiklerini prensip olarak kabul etme durumundalar. Sıradan bir dava değil. Bir terör davası. En iyi yetişmiş savcılar, hakimler vazife yapmaktalar.
Hal böyle iken bu üsluptaki tenkitler son derecede yanlıştır. Aynen o askerî tabirdeki gibi orantısız güç kullanımıdır. Deniz Baykal, çok yanlış yapmıştır. Nitekim vadide bağıran adam gibi öfkesine AK Parti’den sert karşılık almıştır. Çünkü çizilen tablo yanlıştır. Bağımsız mahkeme iktidarın emrinde değil. Mahkeme, iktidardan talimat alarak karar vermiyor. İşimize yarıyorsa mahkeme bağımsız, devam eden davaya müdahale olmaz, değilse veryansın.
Bu olmaz. Buna hukuk devleti denmez. Buna güçlünün haklı olduğu diyar denir.
Buna rağmen İstanbul baro başkanı hedef ordu gibi inanılmaz bir laf edebiliyor.
Onun için TSK kışkırtmalara karşı son derecede uyanık olmalı.
Şu âna kadar soğukkanlı gitti. Temasları, meseleyi, anlamaya çalışmaları normaldir. Ama daha ileri gidilmemeli. Aksi halde Türk adliyesinin arkası olanlara gücü yetmediği gibi tehlikeli bir imaj doğacaktır.
Son söz...
Zamanlama garip olmuştur.
Başbakan, İsrail’i Filistin’de yaptığı zulmünden dolayı dünyaya teşhir ederken Filistin orada yalnız kaldı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi