Alim mi bilim adamı mı?

Alim mi bilim adamı mı?

Size birisi bir soru sorsa ve "Bilim adamlarının tabiat hakkında dediği ile alimlerin Kur'an ayetlerini açıklarken söyledikleri çelişse siz hangisini tercih edersiniz? Dese siz ne cevap verirdiniz?

Yalnız cevap verirken acele etmeyiniz.

Haydi biraz daha düşününüz.

"Kur'an'ın dediği doğrudur" demeden önce siz yeniden bir daha düşündüğünüz gibi, "Bilim adamının dediği doğrudur" diye cevap vermeden önce siz de yeniden düşününüz.

Önce şunu biliyoruz ki, tabiatı yaratan Allah'tır, Kur'an-ı Kerim'i indiren de Allah'tır.

Öyle ise bu ikisi arasında çelişki olmaz.

Bilim adamı tabiatı keşfederken Allah'ın tabiata koyduğu kanunları okumaya çalışıyor, Müfessir Kur'an'ı tefsir ederken o da Kur'an'daki kanunları açmaya çalışıyor.

Alim de, bilim adamı da insan olduğundan ikisinin de yanılma ihtimalleri vardır.

Kur'an tefsiri yapan binlerce değerli müfessirimiz, birçok konuda yanıldığı gibi, tabiatı keşfeden on binlerce yüz binlerce değerli bilginimiz de yanılmışlardır.

Deneme yanılma yoluyla doğruyu bulmaya çalışmışlardır.

Tabiat kanunları ile Kur'an'ın kanunları çatışmazlar.

Alimlerle bilim adamlarının yanılgıları çatışırlar, işin inceliğini bilmeyenler de Kur'anla tabiatın çatıştığını zan ederler.

Bugünlerde Darwin'in evrim teorisini tartışan yok. Çünkü her insan, hem içten hem dıştan evrim geçirir.

Avrupa'ya işçi olarak giden Anadolu'nun karayağız delikanlıları güneşi az gören Avrupa'da fabrika ve madenlerde çalışırken otuz yılda Adana pamuğu gibi bembeyaz oluverdiler.

Yüz yıl sonra da mavi gözlü sarı saçlı Türkler olacaklar.

Hatta bu gerçeği Türk Cumhuriyetlerine giden Türkiye Cumhurbaşkanına bir Türk ozanı "Kara saç, kara gözlerle gittiniz, sarı saç mavi gözlerle döndünüz" demişti yanılmıyorsam.

İtiraz, Darwin'in "İnsan da maymundan türedi" dediği ispatlanmamış iddiasınadır.

Bilim adamı da yanılır, ilim adamı da yanılır.

Darwin'in "maymun" konusunda yanıldığını söyleyen batılı bilim adamlarının sayısı birkaç cildi dolduracak kadar Ansiklopedi oluşturabilirmiş.

Alim de yanılır demiştim.

Buyurun, her alimin evinde var olan Fahreddin-i Razi'nin Mefatîh-ül gayb (Halk dilinde Tefsir-i kebir) ın Müminun süresinin 18'nci ayetinde yağmurun bulutlardan gelmediğini, gökyüzünden geldiğini, bulutlardan geldiğini iddia edenleri Yaratıcıyı inkar bataklığına battığını söyler.

Sahasının en iyilerinden olan Fahreddini Razi bu konuda yanılmıştır ve diğer tefsircilerden ayrılmıştır.

Bu konuda yanıldı diye biz, onun tefsirini elimizden atmıyoruz ve okumaya devam ediyoruz.

Bilim adamları da yanıldı diye diğer söylediklerini reddedenlerden değiliz.

Rabbimiz, Müslümanları tarif ederken "Mü'minler, her sözü duyarlar en güzeline uyarlar." buyurmuş. (Kur'an-ı Kerim, Zümer suresi ayet 17)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi