Gaziler, Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanlığı Bütçesi

Gaziler, Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanlığı Bütçesi

Açlık sınırı 700.00 lira. Asgari ücret 400.00 küsur. Mehmet Şimşek, ekonomiden sorumlu devlet bakanı, Meryl Linch’te çalışırken 600 bin bilmem kaç dolar maaş alırmış, şimdi de kaç alıyor, bilmiyorum.

Asgari ücrete, emekli maaşlarına, memur ve işçi maaşlarına yüzde dört zam mı yapalım yoksa yüzde beş mi diye kafa patlatıyorlar. Buna kafa patlatacağınıza Refah Yol nasıl olup da memur maaşlarına iktidar olur olmaz yüzde yüz elli zam yapmıştı, onun sırrını çözmeye çalışın. Sırrı biliyorsunuz da çözmek zor.

O istatistikleri nerden alıyorlar, kime yaptırıyorlar, nasıl yaptırıyorlar bilmiyorum ama iddia ettikleri gibi, ne işsizlik durdu, ne yatırım arttı, ne büyüme, ne enflasyon, ne milli gelir hâsılası, ne refah, ne sosyal adalet... Tam tersi oldu, bir şeyleri kısıyorlar, azaltıyorlar. Kıdem tazminatını da azaltacaklarmış. TÜRK İŞ, böyle yaparlarsa genel greve gideceklerini söyledi, kongresinde.

Bir de şunu yaptılar ki hiç aklım almadı. Emeklilerin iki iş yapmaları yasaklandı. Aylıklarının ya tamamını ya bilmem kaçta kaçını keseceklermiş. Milletvekilleri ise hem emekli hem vekil maaşı alıyorlar.

Böyle zulüm olur mu? Adı üstünde: Çalışmak. Çalışmak öyle kolay mıdır? Hem de emekli yaştaki birinin çalışması... Bunu göze alıyorsa ihtiyacının derecesini düşünün. Dullara falan da böyle yaptırımlar getiriyorlar. İkinci bir işte çalışırlarsa maaşlarının üç biri mi ne kesilecekmiş. Ey Hz. Ömer, nerdesin? Adaletin nerde? Kitaplarda mı saklı kaldı?

***

İşin en iç burkan tarafı da gâziler. Gâzi maaşlarına ne kadar zam yaptılar biliyor musunuz? Yüzde 17. Gâzi ne demek oluyor? Ya Kore’de, ya Kıbrıs’ta, ya Güneydoğu’da savaşan askerlerimiz. Ne diyeyim ben size bilmem ki! En iyisi hiçbir şey demiyeyim de yazmaya devam edeyim:

Gâziler 278 lira alıyorlar. Zamla, maaşları 299 lira olacak. Dul eşler 222 lira alıyorlar. Ocak’ta 228 lira olacak. Sizin bir eşarbınızın, ayakkabınızın fiatı bu. Üstelik bu maaşları alanlar da öyle milyonlar falan ölçülmesin, sadece 39.297 kişiler.

***

Maryl Linch’ten alınan maaş kesilmiştir herhalde de Mehmet Şimşek’in şimdi geliri de yabana atılmamalı. Milletvekili maaşı, bakan maaşı, kimbilir daha ötelerden ne maaşlar... İngiliz vatandaşı aynı zamanda, biliyorsunuz.

Yetmemiş gibi, Bayan Gül’ün Çankaya’yı döşeme masrafı... Dekorasyonda, “antika” diye bir şey vardır, tarihi olanı korumak diye de bir şey vardır. Herhangi bir zengin alışkanlığıyla tefrişat (döşeme) bir cumhurbaşkanlığı köşkünde yapılmaz. Üstelik bizimki gibi bir cumhurbaşkanlığı köşkünde. Bunu doğru bir tavır olarak görmüyorum. Üstelik “İsraf” sayıyorum ve aklıma o beğenilmeyen A. Necdet Sezer’in yaptığı tasarruflar geliyor. Köşkte lambaların yarısını tasarruf için söktürdüğü, mutfak masrafını maaşından karşıladığı, personeli azaltttığı, Cumhurbaşkanlığı bütçesinin büyük bir kısmını iade ettiği gibi şeyler... Bunu, bizim Hz. Ömer hikayeleri dinleyerek yetişin cumhurbaşkanımız yapmalıydı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi

Leke

26 Ağustos 2009 Çarşamba 01:09