Rahim Er

Rahim Er

Asrın büyük aktörü

Asrın büyük aktörü

Son günlerde üç önemli konuşma yapıldı. İkisi İstanbul’da oldu, biri Washington’da. Konuşmacılar, Amerikalı, Türk ve Mısırlıydı. İkisi müstesna dünya şehri İstanbul’un lüks salonlarından birindeydi, diğeri bir şoför mahallinde. İki konuşma kürsüdeydi, üçüncüsü direksiyon başında. Konuşmacılar, Bill Clinton, Muhtar Kent ve bir şofördü. Eski bir Amerikan lideri, dünyanın bir numaralı meşrubat şirketinin icra ve yönetim kurulu başkanı ve ekmek parası peşindeki Mısırlı bir meçhul şoför.
Önce şoförün dedikleri.
Çünkü o, çok evvel konuşmuştu.
Heyecanla ‘One Minute’den söz ederken neden İslam dünyasının başına geçmiyorsunuz diyordu? Kendi mantığında haklıydı. Fakat İslam dünyası birer vagon değildi. Türkiye, lokomotif gibi katarın başına geçemezdi. Peki bu konuşmayı önemli yapan neydi? Türkiye’yi İslam dünyasının başına geçmeye layık görmek. Bir buydu bir de Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa’ya duyduğu kızgınlık. “Böyle bir fırsat bir daha ayağa gelir mi? Türkiye başbakanı salonu terk ederken sen de peşinden gitsene!..” Washington caddelerinden bir Mısırlı şoför. Fakat şuur 24 ayar. Taksiler aynı zamanda seyyar konferans salonlarıdır.
Bill Clinton’ın dediği malum. “Türkiye 21. Asrın büyük aktörü olacak.” Bilmemiz gerekeni bize parayla sattı. Muhtar Kent’i burada ikili sohbette ve kürsüde dinlemiştik. Onları tekrarladı. Önümüzdeki 10 yılda köklü değişiklikler yaşanacağını, Türkiye’nin değişimin merkezinde yer alacağını kendilerinin şirket olarak değişime ayak uyduracak liderler yetiştirme peşinde olduklarını dile getirdi.
Bir şoför.
Bir şirket yöneticisi.
Bir devlet yöneticisi.
Üçü de Türkiye’ye dair ortak kanaate sahip. Taban da tavan da aynı fikirde.
Peki, denilenlerin tercümesi nedir?
-21. Asır Türk asrı olacak!
Bu söz kimin? Kimin olduğunu sakın ola ki sınıf öğretmeni adaylarına sormayasınız. Cevaplar sizi çıldırtabilir. Ağır şekilde alay edildiğinizi zannedebilirsiniz. Söz, “sivil, dindar ve demokrat Cumhurbaşkanı” Turgut Özal’ın. Turgut Özal, “21. Asır Türk asrı olacak demişti. Clinton, bunu Özal’dan 25 sene sonra söylüyor. Bilmemiz gerekeni parayla bize satıyor.
1990-2000 arası sele gitti.
Türkiye, açılımlarla Türk asrı hedefine varabilir.
Büyük düşünenlere muhtacız.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi