Rahim Er

Rahim Er

Hukuk, üstünlük yolunda

Hukuk, üstünlük yolunda

Ast rütbeli subaylardan eski Ege komutanı Hurşit Tolon ve ADD başkanı general Şener Eruygur’a kadar bazı askerler, tutuklu oldukları halde ‘Ergenekon Mahkemesi’nde yargılanıyorlar.
Sadece onlar değil, toplumun elit tabakasından bazı sivil generaller o mahkemede.
Şimdi bir adım daha atıldı:
Gizli günlüklerde Ayışığı, Sarıkız, Yakamoz, Eldiven ismi verilen darbe planlarına adı karışmış 2003-2004 Yılı kuvvet komutanları Aytaç Yalman, İbrahim Fırtına, Özden Örnek de topluca mahkemeye celb edilip sivil savcılara 10 saat süreyle ifade verdiler....
Buna bir devrim denmesi herhalde mübalağa olmaz.
Unutmayınız, bunları haber yapan dergiler kapatılmıştı.Van savcısı Ferhat Sarıkaya, hayattan kazındı, avukatlık hakkı bile elinden alındı.
Bugünse şüpheli baronlar da generaller de savcıya ifade veriyor.
Eskiden bunu hayal bile etmek mümkün değildi.
Bir albay bile sivil mahkemeye getirilemezdi.
Her şüpheli, her sanık hüküm giymez. Her şüpheli tevkif edilmez. Her zanlı mahkum olmaz. Hukukun hukuk olması, kimsenin imtiyazlı muamelesi görmemesi, kimsenin yaptığının yanına kâr kalmaması, adalette eşitliğin vaz geçilmez devlet prensibi olduğunun hatırlanması derdindeyiz. Bunu ne yazık ki 21. YY’da yakalayabilme yolundayız. Hep lafı edildi, hep adaletin mülkün temeli olduğu söylendi. Bu söz adliye binalarına asıldı. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir hep dendi. Fakat uygulama aynı gerçeği isbatlayamadı. Kuvvetlinin haklı olduğu bir devlettik. Hukukun üstünlüğü sözdeydi. Bazılarına dokunmak imkânsızdı. Darbe yapmak isteyenler yapabilirlerse kurtarıcı olurlardı, yapamazlarsa teşebbüsün üstü örtülürdü. Hukuksa ancak fakire fukaraya, arkası olmayana hükmederdi. Türkiye, şimdi Ergenekon davasıyla başlayan “hukuk açılımı”yla bu kara uygulamayı terk etme yolunda. Artık memleketimizde suça bulaşmış, hakkında şüphe uyanmış herkes yargılanabilecek. Ümit ederiz ki bundan böyle güçlü haklı değil, haklı güçlü olur.
O zaman hukuk devletiyiz demek, hukukun üstünlüğüne atıfta bulunmak değeri kazanır.
O zaman milletvekilleri yalnızca kürsü dokunulmazlığından yararlanma hakkına sahip olabilirler.
Türkiye, bu yolu açan istihbarat birimlerine de gözü pek savcılara da onların ardında duran siyasi iradeye de teşekkür borçludur.
Kirli ellerle temiz eller operasyonu yapılamaz.
Nitekim yapılamadı.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi