Rahim Er

Rahim Er

Kurtlar, İsrail vadisine indi

Kurtlar, İsrail vadisine indi

İsrail hariciyesi, Türkiye büyükelçisi sayın Oğuz Çelikkol’la görüşerek Kurtlar Vadisi Pusu’dan rahatsızlıklarını dile getirmişler.
72 milyon Türk vatandaşı.
300 milyon Türk dünyası.
1.5 milyar İslam âlemi de İsrail’in Gazze’ye yaptıklarından rahatsız. Dışişleri bakan muavini Danny Ayalon’un naklettiğine nazaran filmin İsrail’i savaş suçlusu göstermesinden, bazı İsrailli doktorların organ kaçakçılığı yaptığını teşhir etmesinden, Mossad’ın bölgeye dair girift faaliyetlerini sergilemesinden tedirginlermiş.
Büyükelçimiz, şu mealde konuşmuş olmalı:
-Bizde sanat da yayın da serbesttir. Filmler dikta rejimlerinde olduğu gibi önceden izin alınarak çekilmez. Bu bir özel sektör faaliyeti. Kamuoyunda çok beğenildiği gibi ihraç da edilmekte. Resmî bir müdahalemiz mevzubahis olamaz. Hukuk devletinde böyle şeyler mümkün değildir. Sizin film mevzuu olmaktan çıkmanız en doğrusudur. Seyircinin yanlışlara dikkatinin çekilmesi Yahudi aleyhtarlığı değildir.
İsrail’in bu ikinci film yakınması.
Daha evvel de TRT’de gösterilen Ayrılık Rüzgârı’dan müşteki/şikâyetçi idi. Bilmiyoruz geçen sene Antalya Altın Portakal’da gördüğümüz Limon Ağacı filmi için ne yaptı.
Türkiye’de yerli zihniyetin bin yıllık damar üzerinden iktidar olmasıyla “one minute” denmiş takip eden olay ve konuşmalarla da İsrail’in süngüsü düşmüş, bir efsane yıkılmıştır.
Psikolojileri öylesine bozuk ki ekrana bile tahammül edemiyorlar.
Halbuki orada gösterilen kendileri.
Hollywoodlu Yahudi yönetmenlerin onlarca senedir yaptıkları da ortada. Bir film, Yahudiyi mağdur gösteriyorsa Oscar’lık, zulmüne işaret ediyorsa lanetlik.
Yok öyle şey kuzum.
Onun için Pana Film şirketi haklı. Erkek gibi cevap vermişler. Zaten başka türlü olsaydı şahsiyetlerini inkâr etmiş, filmi de bitirmiş olurlardı.
“İsrail, başta Birleşmiş Milletler raporları olmak üzere, birçok uluslararası insan hakları örgütünün hazırladığı raporlarda defalarca savaş suçlusu ilan edildi.
İsrailli yetkililerin Filistinli çocuklara olan hassasiyetinin derecesini, başta İsrail halkı olmak üzere, dünya kamuoyu ibretle seyrediyor. Filistinli çocuklar, en temel hakları olan beslenme, sağlık, eğitim gibi haklardan mahrum ediliyor. Birleşmiş Milletler bayrağı altındaki çocukları bombalamaktan çekinmeyen İsrail yönetimi, neden Kurtlar Vadisi dizisinde yaptıklarının anlatılmasından rahatsız oluyor? Kurtlar Vadisi Irak filminde, İsrailli bir doktorun organ kaçakçılığına karıştığını gösteren sahneler de eleştirilmiş ve yalanlanmıştı. Ancak kısa bir süre önce bizzat İsrailli kaynaklar, bu sahnenin doğruluğunu kanıtlayan gerçekleri ortaya çıkardılar. İsrail yönetimi, insanlık dışı uygulamalarının teşhirini diplomatik yollardan engellemeye çalışmak yerine, bir an önce Filistinli çocuklara uyguladığı vahşeti durdurmalıdır. Kurtlar Vadisi, doğruları söylemeye ve yanlışları teşhir etmeye devam edecektir.”
Sadece Pana Film değil.
Diğer filmcilerimizin de hassasiyetlerini bekliyoruz.
Ah, feryat, gözyaşı, mezalim, dram...
Sinema için malzemedir.
Sanat bazılarını rahatsız eder.
Bazılarını rahatsızlığı onun başarısıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi