Pazar günü, nostalji günü...

Pazar günü, nostalji günü...

Kıymetli dostlar, hafta sonları futbol müsabakalarını takip ediyoruz etmesine de eski zevki, eski keyfi bulamıyoruz..
Eski yıllarda gerçekten bir alemdi stadayumlar..
Bir başkaydı tribünler..
Genç okurlarım bilmez, o yıllar sanki maça değil de panayıra gittiğinizi sanırdınız.. O ne güzellikti öyle.. En güzel besteler tribünlerde yapılırdı.. En güzel lâkaplar orada takılırdı.. Seyircinin biri çıkardı, futbolcuya öyle bir isim takardı ki, o ismi alan, ölünceye kadar esas adını unuturdu..
Meselâ;
Galatasaray’ın çok eski dönemlerinde oynayan esaslı bir santrforu vardı..
Cemil Gürgen!..
Ama tribünler ona “katır” lakabını takmıştı..
Yine, Beşiktaşlı Hüseyin Saygun!..
Nam-ı diğer “Çengel Hüseyin”..
Kasımpaşalı Hayri Günüşen; “Beleş Hayri”..
Galatasaraylı Metin Oktay; “Taçsız Kral”..
Ve diğerleri..
Futbolumuzun ilk yıllarında Fenerbahçe’de parlayan ve daha sonra efsaneleşen Bekir Refet.. Lâkabı: “Bombacı Bekir”.. Vefalı iki İsmet’ler; İsmet Yamanoğlu; “Tahtabacak İsmet” ve İsmet Artun; “Atom İsmet”..
Yine Vefalı bir başka golcü; Garbis İstanbulluoğlu; “Tenekeci Garbis..” Altınordulu “Baron Fevzi”.. Galatasaraylı Nihat Bekdik; “Aslan Nihat”.. Fenerbahçeli Can Bartu; “Sinyor”..
Altaylı Vahap Özaltay; “Arap Vahap”.. Beşiktaşlı Sadri Usuoğlu; “Arap Sadri”.. Beşiktaşlı Necmi Erdoğdu; “Torik Necmi”.. Mustafa Ertan; “Beton Mustafa”.. Fenerbahçeli Mustafa Güven; “Mikro Mustafa”.. Göztepeli Mehmet Tuncer; “Fuji Mehmet”.. Galatasaraylı Mehmet Özgül; “Çilli Mehmet”.. Ve daha neler..
Bir de sloganlar vardı ki, onlar tam efsaneleşmiş..
Birkaç misâl verelim..
“Ver Şaban’a gitmez yabana..” 193O’lu yıllarda Fener tribünleri bu sloganla coşarmış.. Sloganın adresi ise santfor Şaban Topkapılı’ymış..
Yine başka bir slogan, bugün bile halâ hatırlanır.. Yine Fenerbahçe’nin unutulmaz golcüsü Lefter Küçükandonyadis için söylenmiştir..
“Ver Lefter’e yazsın deftere..”
Önce Beşiktaş, daha sonra Fenerbahçe tribünlerinde efsane olmuş bir slogan daha; Şenol Birol ve Birol Pekel için söylenmiş;
“Şenol, Birol, Gol!.”
Evet, bunlar tribün kültürünün ürünleri..
Peki şimdi var mı?..
Var elbette..
Bol bol belden aşağı muhabbet..
Bol bol laga luga..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi