Rahim Er

Rahim Er

Bedelli askerlik zaruret olmuştur

Bedelli askerlik zaruret olmuştur

Bizzat Milli Savunma Bakanı, Sayın Vecdi Gönül, açıklıyor. Bir milyon tecilli, bakaya ve kaçak varmış. Bugün açık öğretim birçok genç için bahanedir. Bazıları için yüksek lisans da öyle. Belki bazı doktora öğrenciliği bile öyledir.
Askerlik, işe girerken aranan şartlardan. Evlilik için düşündüren unsurlardan. Gençlerin hayatına şöyle veya böyle kuvvetle etki etmekte.
Diğer taraftan...Büyük devlet olmanın şartlarından biri güçlü orduya sahip olmaktır.
Nüfusu, ekonomisi ve ordusu büyük olan memleket büyük devlettir. Bizi bu coğrafyada mümtaz kılan, büyük tarih, büyük millet, büyük ordu ve stratejik konumumuzdur.
Yukarıdaki iki tesbit de doğrudur.
Hem ordu büyük kalacak.
Hem de gençler zaman kaybetmeyecekler.
Çünkü gençlerin zaman kaybı israftır.
Birçok kereler yazmıştık.
Tekrarda fayda var.
Çare, askerliği meslek edinmiş insanlardan mürekkep bir ordu teşkilidir. Diğer bir ifadeyle profesyonel ordu. Esasında birkaç yıldır TSK da kademeli bir biçimde buna hazırlanıyor. En azından düşünce bu. Bir plan dahilinde komandodan başlayarak giderek uzman asker dönemine geçilecektir. Sayıca daha az, bilişim ve teknolojik donanım olarak daha kudretli bir Türk Silahlı Kuvvetleri. Her Heron haberi, bizi yüreğimizden vuruyor. Bunu neden kendi ordumuz yapamasın da ufacık bir devletten satın alsın? Onun çektiği her resmin, aldığı her bilginin bir sureti de hiç şüphe yok ki malum adrese gitmekte. Doğalgazda Moskova’ya, askerî teknolojide Tel Aviv’e bağlanma tehlikesine karşı çok dikkatli olmalı.
Fakat bunlar yaşanırken bu bir milyonu ne yapacağız?
Sayının ciddi bir bölümü askerlik sebebiyle ortaya çıkmış bulunmakta. Kaldı ki bu sayı gün geçtikçe çoğalacaktır. Onun için hemen hiç vakit kaybetmeden bedelli askerliğin önü açılmalı. Bir milyon genç âdeta hayata yeniden kazandırılacaktır.
TSK ne kazanacak?
Takriben 10 katrilyon.
Bu parayla insansız uçak fabrikası dahil birçok proje hayata geçer. Askere gelen diğer gençlere de en azından asgari ücret kadar aylık ödenir.
Böylece haksızlık itirazlarına da mahal kalmaz.
*
26 Şubat 2009, Türkiye gazetesi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi