Rahim Er

Rahim Er

Kaygılar Anayasa Mahkemesinden yana

Kaygılar Anayasa Mahkemesinden yana

Görünen o ki Anayasa değişiklik paketi TBMM’den geçecektir. Ne var ki çıkacak sayı referandumu mecbur kılacak görünüyor. Gerçi biz referanduma gitmeye gerek kalmayan bir çokluğa ulaşılsa da Cumhurbaşkanının kanunu referanduma sevk etmesinin daha isabetli olacağını düşünmekteyiz. Halkın kabulüyle kimsenin zerrece itiraz hakkı kalmayacaktır.
Problemin doğma noktası şurasıdır:
Değişiklik kanunu mecliste görüşüldükten sonra Cumhurbaşkanı tasdik edince neler olacaktır? Köşkün kanunu referanduma sunacağı malum. Ama malum olmayan bir şey var ki o kaygıların kaynağıdır?
-Anayasa Mahkemesi ne yapacaktır?
Daha doğrusu CHP’nin mahkemeye başvurmasıyla adı geçen mahkemenin duruşu ne olacaktır? O noktada bir boşluk var. Bu boşluk zarara, belki felakete dönüşebilir. CHP’nin referandumdan önce mi, sonra mı iptal davası açacağı ise meçhuldür. Herhalde Çankaya’dan hemen sonra elde dilekçe yeldir-yepelek yargıçlara koşacaklardır.
İşte bu noktada Anayasa Mahkemesinin sorumluluk şuuru ortaya çıkıyor. Bir kere esasa girme yetkisi yok, bunu hatırlamalı. İkincisi böyle bir yetkisi olmadığı halde mevzuatı kanırtarak zoraki şekilde kanuna dolayısıyla yasama organının iradesine müdahale etmemelidir. Ayrıca bu mahkemenin kuruluş kanunu gereği yürütmeyi durdurma yetkisi de yoktur, onu da yapamaz. Yaparsa hukuk değil keyfilik olur.
Hepsi bir tarafa bu davada Anayasa Mahkemesi taraftır. Kendisiyle alakalı yeniden yapılanma mevzubahistir. Hal böyle olunca yani kanun kendisinin teşkil tarzını yeniden tanzim etmişken kalkıp bu konuda söz söylemesi, yürütmeyi durdurması, iptal veya başka bir tasarruf yapması kesinlikle hukuku çiğnemek olacaktır.
Peki CHP 110 vekili bulabilecek mi?
Zor görünüyor. MHP destek vermiyor ama mahkemeye gitmeyeceğini açıkladı. BDP, CHP’ye destek olur mu? Bilmiyoruz. Fakat bildiğimiz şu. Olursa resmen intihar eder.
Baro, şu veya bu kuruluşun beni şu yanı ilgilendiriyor diye yüksek mahkemeye gitme hakkı var mı? Olmasa bile bir şekilde kanun mahkeme kapısından içeri girsin yeter, siz dava açın yeter ki zihniyeti ortalıkta dolaşırsa o zaman kaos doğar. Dünyaya mahcup oluruz. Gelecek nesillere hesap verilemez. Türkiye, mahkeme eliyle 3. dünyalı kalmaya mahkum edilmiş olur.
Haydi Anayasa Mahkemesi!
Bu kaygıları boşa çıkart.
Vakarını, hukuk ahlakını koru.
Küçük hesaplara tenezzül etme.
Ayak oyunlarına alet olma.
Sen millet adına karar veren bir mahkemesin. Milletinle ters düşme. Milleti mutlu azınlığa ezdirme.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi