Rahim Er

Rahim Er

Hem Gazze hem Kırgızistan

Hem Gazze hem Kırgızistan

Önce Türkistan vardı. Büyük Türkistan, Çin ve Rus işgalleriyle paylaşıldı. Şarki ve Garbi Türkistan diye böldüler. Doğu Türkistan bugün de Çin işgali altında. Pekin, yer altı kaynakları zengini bu Uygur Özerk bölgesine Çinli nüfus iskan etmekte.
Batı Türkistan, SSCB zamanında amansız komünizan baskı altında yaşadı. Sovyetlerin inkırazından sonra bölgede 5 ayrı devlet ortaya çıktı:
Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Tacikistan.
Çörçil’in masa başında Orta Doğuyu haritalara ayırma politikasının benzerini Stalin de o bölgelerde yapmıştı. Kapitalizm için de komünizm için de hedef aynıdır, böl, parçala ve yut. Rus komünistleri 70 yıl boyunca Asya Türklerinin dini, dili ve örfüyle uğraşmıştı. Aynı kökün dallarını farklı milletler ve farklı diller diye işlediler.
Orta Asya’nın Türk unsurları, birbirine karşı soğutuldu.
Bugün Kırgızlar, Özbekleri vura-kıra kovuyorlar. 10 yıl evvel de Özbekler, Osmanlı Türkü Ahıskalılara aynısını yapmışlardı.
Kırgızistan’da Rusya’nın da ABD’nin de üsleri var. İkisi için de çok stratejik bir coğrafya. İki aydır Kırgızistan, yüksek ateşler içinde. Garip bir darbe yaşandı.
Ardından bu berbat durum ortaya çıktı. Dendiğine göre referandumu engellemek için bu yangın çıkmış. Bizzat Kırgız hükümeti, müdahale için Moskova’dan asker istedi. Sanki Babrak Karmal Afganistan’ı doğuyor. Rusya talebi reddetti. Fakat kendi askerî birliklerini korumak için paraşütçüler indirdi.
Bunlar olurken Türkiye, Kırgızistan’ı yok mu sayacak?
Bu mümkün mü?
Tabii o zaman içeride birileri yine Kırgızistan’da ne arıyoruz? der.
Tıpkı bugün Gazze’de ne arıyorsunuz? dedikleri gibi.
Orta Doğu da Orta Asya da suni şekilde bölünmüştür.
Türkiye’de faşist kafalar, onlarca sene bir tarafla alakadar olanlara Turancı diğer tarafa dönenlere Ümmetçi diye çamur attılar.
Bugün, Türkiye, bölge lideri ve dünya aktörüdür. Şayet suçsa dünkü o suçların bugün işlemesi yüksek siyaset gereğidir. Şuculuk buculuk değil, reel politika ve âli menfaatlerimiz uğruna yapılması gereken yapılacak.
Endonezya’dan Fas’a kadar Müslümanlarla Doğu Türkistan’dan Girit’e dek Türklerle yakından meşgul olmak zorundayız. Hükümet, Kırgızistan’la alakalı formüller üretmelidir.
Türkiye’nin olması gereken her yerde işi var.
Dün, Turancı ve Ümmetçi diye yerli aydınları zindanlara atanların yolunda olanların kafaları bu ufku asla kavrayamaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi