Kemal Belgin

Kemal Belgin

Deneme tahtası Milli Takım ve derbinin anahtarları!

Deneme tahtası Milli Takım ve derbinin anahtarları!

Milli Takım, Beyaz Rusya’da 2-2 berabere kaldı. Hazırlık maçlarında skor çok fazla umutsuzluk ve büyük umut vermez. Vermemelidir… Ama oynanan oyunun felsefesi, oyuncuların görevleri, oyuncuların yerleşimleri ve denemeler büyük önem taşır. Zaten bu yüzden de hazırlık maçı alınır. Ama hazırlık maçı da olsa, bazı olmazsa olmazlardan da vazgeçilmez. Vazgeçilmemelidir. Hemen örnekleme yapalım. Ceyhun isimli bir genç tandemde Servet’in yanında denendi. Bu genç Alman üçüncü lig takımlarından birinde oynuyormuş… Olabilir. Ancak ne var ki, sistemin en önemli yeri olan tandem ve ön liberoda, hele hele böylesine bir büyük futbol organizasyonu öncesinde bu yerlerde deneme yapılamaz. Yapılmamalıdır. Bu yerlerin asıl oyuncuları, alternatifleri ile birlikte sık sık yan yana getirilir. Bakın Mevlüt için bir eleştiri yapmıyorum. Orası ileri uç… Orada kimi isterseniz deneyin. Savunmanın kanatları da öyle… Orta alanın kanatları öyle… Bir önemli vurgu da takımın oyununu yönetecek, yönlendirecek elemanlar için yapmalıyım. Günümüz milli takımında, orta alanın önünde, ya Tümer, ya Yıldıray, ya da Emre mutlaka oynamalıdır. Keşke daha fazla alternatifimiz olsaydı. Ama bugün için yok. çift ön liberolu da, tek ön liberolu da oynasak, bu üç oyuncudan birinin mutlaka orta alan önü, ileri uç arkası görev yapması gerekmektedir. Aksi taktirde takım çarpışan otomobillere benzer. Koşar, çalışır ama çarpışarak ürün çıkartamaz.

YA DERBİ!

Gelelim derbiye… Fenerbahçe favori gibi görünüyor. Neden mi? Oyuncu profili Beşiktaş’tan iyi… Savunma elemanları Beşiktaş’tan daha deneyimli, daha oturgan, daha hamleci… ön liberoda Fenerbahçe lehine çok büyük farklılık var. Aurelio, Selçuk, Maldonado, hatta Kemal şu anda oynayabilecek durumdalar… Buna karşılık Beşiktaş’ta sakatlığı henüz tam geçmemiş olan Cisse ve devşirme İbrahim Toraman’dan başkası yok. Forvetlerde iki takım arasında sanki bir denge varmış gibi… Semih’e karşılık Nobre, Kezman’a karşılık Holosko… Ya oyun yönetici, yönlendirici… Bir tarafta çok koşmayan ama Semih’le dirilen Alex, Semih olmayınca yok olan Alex… Diğer tarafta, çok dolaşarak, değişik yerlerden yöneten ama dengesiz, fizikman yetersiz Delgado…

Kalecilerde Rüştü ve Volkan… Eşitlik…

Şimdi bu kurgulardan sonra Fenerbahçe aleyhine olan tek durum Deivid’in olmayışı… Sağ kanat adamı gibi oyuna başlayan ama, maçın tamamını ortada geçiren bu oyuncunun yerine oynatılacak oyuncu büyük ihtimalle Fenerbahçe’nin ofansif oyununda olumsuzluklar sergileyecek. En uygunu Ali Bilgin gibi… çünkü Kazım içeri oyunu bilmiyor. Kezman için Deivid rolünden söz ediliyor. Tam bir çılgınlık… Hazır Deivid yok diye çift uç oyuncusuna dönülürse Beşiktaş’ın orta alandaki etkinliği arttığı gibi, ön liberosu da rakip teke düşeceğinden oyuna daha fazla katkıda bulunabilir ki, hiç tarzı olmamasına rağmen… Tabii Toraman’dan söz ediyorum. Bu isim Cisse olursa, Beşiktaş’ın hücum gücü yükselir.

Ben Zico’nun yine tek uç adamı ve Kezman’la başlayacağını sanıyorum. Doğrusu da tek uça adamı ama, Semih olmalıdır. çünkü rakipten bir puan önde bulunulmaktadır. Beşiktaş’ın ise Serdar- Delgado-Tello ön üçlüsünü bozmaması gerekir.
özetle, maçın sonucu üzerinde yine teknik adamların etkisi olacak. İki hoca da şans yarışmasındalar. Son olarak Zico, Ertuğrul’u bir puan geçmiş durumda… Hale bakın! Haaa az kalsın unutuyordum… Bu maç Fenerbahçe’nin Chelsea maçı öncesi bir dezavantajı değildir. Tam tersine o maç için tam istim üzerinde kalacaktır.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kemal Belgin Arşivi