Bursa Barosu’nda değişim rüzgarları!..

Bursa Barosu’nda değişim rüzgarları!..

Bursa Barosu’nun olağan genel kurulunda bu sefer değişim rüzgarları esiyor. Yıllardır, sol ideolojinin egemenliği altında bulunan Bursa Baro yönetimine karşı, “Baro’da Değişim Grubu” bu yıl yine Avukat Zekeriya Birkan’ı başkan adayı olarak çıkardı. Zekeriya Birkan, geçen baro seçimlerinde başkanlığı kıl payı (30 oy farkla) Zeki Kahraman’a kaptırmıştı.
Sağ ve sol grupların birer adayla seçimlere gireceği Bursa Baro seçimlerinde bu yıl kıyasıya bir yarış olacak. Bu nedenle, sol gruptan çıkan diğer adaylar tekrar aday olan Zeki Kahraman lehine adaylıktan çekildiler.
Sağ kesimin de, bu sefer bir ve bütün olarak seçimlere asıldığını görmekteyiz.
Dün (C.tesi) başlayan baro genel kurul çalışmalarında bugün (Pazar) seçimler yapılacak. Kendisi de genç bir avukat olan Zekeriya Birkan’ın bu sefer ipi göğüslemesi için 1708 avukatın oylarından ne kadarını alacağı merakla bekleniyor. Konuyla ilgili olarak, Cuma günü bir basın toplantısı yapıp listesini açıklayan Zekeriya Birkan’ın oldukça genç bir yönetim kurulu listesi oluşturduğu dikkatlerden kaçmadı.
Bununla birlikte aralarında tecrübeli ve tanınmış isimlerden olan, Ali Seydi Çakırel, Ali Hasdemir ve Veysel Aşkın gibi isimlerin Türkiye Barolar Birliği Delegeliği’ne aday gösterilmeleri de son derece isabetli bir seçim olmuş.
Zekeriya Birkan’ı uzun yıllardan beri tanırım. Kendisi, genç ve atak birisidir. Milli ve manevi değerlere sımsıkı bağlıdır. Siyasi tecrübesi de vardır. Eğer seçilirse, ideolojik sol yapıdan bunalan Bursa Barosu, rahat bir nefes alacak diye düşünüyorum.
Aday olduğundan bu yana, partiler üstü hareket edip bütün sağ partili oda mensuplarının ortak adayı olmayı başaran Zekeriya Birkan yapmış olduğu basın toplantısında özellikle şu görüşlerin altını çizdi:
“Bursa Barosu, hiçbir siyasi düşüncenin ve siyasi partinin arka bahçesi olmamalıdır. Elbette ki, baroda veya herhangi bir siyasi partide görev alan arkadaşlarımızın siyasi görüşü ve duruşu vardır. Fakat, bu baro içerisinde yapılmamalıdır. Bursa Barosu’nun asli görevi, siyaset yapmak değil meslektaşlarının mesleki sorunlarına çözümler aramaktır. Bursa Barosu, öncelikle hukukun üstünlüğüne, evrensel hakların demokrasisine ve özgürlüğe inanan bir anlayışla meslektaşlarının sorunlarını çözebilen bir anlayışta olması gerekmektedir. Bizler, bu amaçla yola çıktık” dedi.
“Bursa Barosu’nda babadan oğla geçen statükocu anlayışı değiştirmek için yola çıktık” diyen Avukat Zekeriya Birkan, baroda değişim rüzgarlarının estiğini belirterek, özellikle gençlerin değişimi istediğini ifade etti. Bir önceki baro seçimlerinde özellikle genç üyelerin oy kullandığı sandıklardan yüksek oy aldığını hatırlatan Birkan, yönetim listesini oluşturmada, meslektaşlarının görüşlerinin ve yapılan anketlerin büyük rol oynadığını söyledi. Birkan, en önemli unsurun ise listede görev alan arkadaşlarının gençlikleri ve dinamizmlerinin yanında hukuki formasyona sahip, mesleğinde sürekli çalışan ve adliye koridorlarının tozunu yutan avukatlardan oluştuğunu dile getirdi.
Bugün yapılacak Bursa Barosu seçimleriyle ilgili Zekeriya Birkan’ın Yönetim Kurulu listesinde şu isimler yer aldı:
Murat Eryılmaz, Olcay Göçüm, Günal Şahin, R.Cengiz Kocabey, Seda Avşar Memiş, Volkan Aksu, Adem Baştürk, Engin Durgun, Ali Rüştü Olgun, Ürkiye Şentürk yer alırken, Disiplin Kurulu’nda ise; Füsun Yurttaş, Havva Benian İlhan, Faruk Ceylan, Levent Çelik, Orhan Akbulut yer aldı. Denetleme Kurulu’nda; Hüseyin Uçan, Beytullah Çakır, Ceyhun Doğan Küçükçil ve Türkiye Barolar Birliği Delegeliği’nde ise; Ali Seydi Çakırel, Ali Hasdemir, Kamil Bayramiç, Veysel Aşkın, Muzaffer Baran, Bayram Molla ve Faruk Kılıç yer aldılar.
12 Eylül’de yapılan ve hak ve özgürlükleri genişleten halk oylasına bile “Hayır” oyu vereceklerini her fırsatta dillendiren ve bu uğurda özel gayretler gösteren başkan Zeki Kahraman idaresindeki Bursa Barosu, Genç Siviller’in ifadesi ile “Darbeci Baro” diye isimlendirilen İstanbul Barosu’nun arkadaşı olarak biliniyor. Bakalım, Bursa’daki Baro seçimlerinde hangi taraf kazanacak; demokrasi yanlısı bir yönetim anlayışını benimsediğini söyleyen genç hukukçular mı yoksa demokratik açılımlara “Hayır” oyu vermeyi şiar edinmiş bir anlayışın temsilcileri mi?
Dilerim, Türkiye’de demokrasi ve özgürlük rüzgarlarının estiği bir dönemde, Bursa’da da demokrasi yanlıları seçimleri alır!..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi