Aziz Üstel

Aziz Üstel

Arap diktatörlerin öcüsü halkların umudu Türkiye

Arap diktatörlerin öcüsü halkların umudu Türkiye

Mısır’da, Tunus’ta, Ürdün’de... Diktatörlerin at koşturduğu bütün Arap ülkelerinde demokrasi çağrıları yankılanıyor.
İşe önce Tunuslular başladı; 23 yıl ülkeyi talan eden Bin Ali, tonlarca altınla tası tarağı toplayıp kaçtı.


Sırada Mısır var. Amerika, yıllarca desteklediği Mübarek’e sırt çevirdi; Mübarek’in “Eylül’e kadar kalacağım” açıklamasına dün, “hemen git !” diye yanıt verdi hem Obama, hem Gül hem de Erdoğan. Ve sırada Yemen var...

Arap diktatörlerinin, içine hile hurda karıştırılmış bir seçimden bile kaçmalarının, göstermelik de olsa demokrasiden korkmalarının en büyük nedeni 1990 Cezayir deneyimidir. Çünkü 1990 Cezayir seçimlerinde, İslamcı Kurtuluş Cephesi oyların yüzde 62’sini aldı. Fransa’nın desteği ve de ABD’nin sessiz onayıyla, İslamcı Kurtuluş Cephesi kapatıldı, kurucuları hapse atıldı ve Aralık 1991’de iç savaş başladı. Asker 100 bin kişiyi kestikten sonra, generaller dizginleri ele aldı; demokrasi sözcüğünü de silip attı ülkenin gündeminden.

Bugün Tunus’ta başlayan, Mısır’a, oradan Ürdün’e ve bütün diktatörlerce ezilen mazlum halkların ülkelerine sıçrayacak devrim ateşini yakan, kral, emir, şeyh gibi, İngilizler’in yarattığı, eski Osmanlı tebasının işbirlikçi seçkinlerini korkudan tir tir titreten ülke, yeni Türkiye’dir!

Uluslararası arenada, güçlü ekonomisi ve çok yönlü, aktif dış politikası, vatandaşlarının özgürce sandık başında iktidarı belirleyebilecek olması, darbe girişimcilerine karşı her alanda ve kesimde direniş, Türkiye’de, diktatörlük heveslilerinin yolunu tıkamış, demokrasi sağlam temeller üzerine oturmuştur. Ve işte, bundan daha büyük bir öcü olamaz diktatörler için.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aziz Üstel Arşivi