Aziz Üstel

Aziz Üstel

BİR ZAMANLAR TÜRKİYE’DE-4 Derken ‘70’ler ve ‘Aşkımız bitti mi ne!’

BİR ZAMANLAR TÜRKİYE’DE-4 Derken ‘70’ler ve ‘Aşkımız bitti mi ne!’

Türkiye atmışlı yılları, sallana yuvarlana, ardında bırakarak kör topal geçmiş gitmişti. Şimdi sıra '70'li yıllardaydı. Ama daha yetmişlere adım atamadan, 1969 yılında Deniz Gezmiş adında bir üniversite öğrencisi Türk Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) diye bir örgüt kurdu. Sol yumrukları havada, "Kahrolsun Amerika" diye bağırıyordu bu THKO tayfası. Deniz Gezmiş Türkiye'de '68 kuşağının simgesi olmuştu artık. Mahir Çayan, Hüseyin Kaypakkaya, Hüseyin İnan, Sinan Cemgil, Yusuf Aslan ve diğerleri "Tam Bağımsızlık" istiyorlardı. Kimdi bizi kıskıvrak bağlayan, bağımsızlığımıza engel olan? Amerika! Her fırsatta Amerika'nın emperyalist emellerinden söz ediyorlardı ama diğer emperyalist, Sovyetler Birliği’ne toz kondurmuyorlardı. Bu da tabii neyin de, kimin de ne olduğunu açıkça ortaya koyuyordu. Örneğin NATO'nun karşıtı olan Varşova Paktı'nın önde gelen üyelerinden Bulgaristan'ın İstanbul konsolosluğunda görevli memurlar, her yerde ve her fırsatta THKO’yu övüyordu. 

Askeri darbe sadece bizde olacak değil ya! Yunanistan bize uymaya karar verdi ve 15 Temmuz 1974 tarihinde bir darbe de o yapıverdi. Boyu da aklı da kısa olan darbeciler, dur durak bilmeksizin, Kıbrıs'ta da Samson adında, ne idüğü belirsiz birinin Kıbrıs Cumhurbaşkanı Makarios'u adadan kovmasını ve bütün Kıbrıs'ı bir Yunan adası ilan etmesini de tezgahladılar. 

Türkiye'deyse CHP-MSP koalisyonu iş başındaydı. Rahmetli Bülent Ecevit'le rahmetli Necmettin Erbakan, Türkiye, İngiltere ve Yunanistan arasında imzalanan ve Kıbrıs'ın bağımsızlığını güvenceye alan üçlü antlaşma gereği Londra'yla Ankara'nın el ele vererek Samson'u adadan defetmesi gerektiğini söylediyse de Londra o saat almaza yattı. Bunun üzerine 20 Temmuz 1974'de TSK adaya çıkarma yaptı ve Kıbrıs ikiye bölündü. Ecevit 20 Temmuz Barış Harekatı sonrasında hemen erken seçime gitmek için koalisyonu bozduysa da TBMM'de yeterli desteği bulamadı ve Milliyetçi Cephe hükümetleri ta 1977 yılına kadar ülkeyi yönetti. Sonra 1977 seçimleri yapıldı ve Türkiye siyaset tarihine "Güneş Motel Olayı"  adıyla geçen bir katakulli sonucu rahmetli Bülent Ecevit azınlık hükümetini kurdu... 

(Yarın: Milliyetçi cephe ve seksenler)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aziz Üstel Arşivi