Rahim Er

Rahim Er

Muhtar Kent’i harcamak için mi?

Muhtar Kent’i harcamak için mi?

Üzerinde sık duruyoruz, duracağız da. Diyoruz ki kalkınmamızın kalıcılığı 3 markaya bağlı, Marka Şehir, Marka Şirket ve Marka İnsan.
Muhtar Kent, COCA COLA’nın CEO’su.
Dünya markası bir ismimiz.
Şu günlerde aniden COCA COLA’nın formulünün bulunduğuna dair bir yayın başladı. Haberde sır olduğu söylenen formül açıklanmakta. Ayrıca kolasıyla şurubu ayrı listelerde verilerek şurubun alkol ihtiva ettiği de yazılmakta. Ancak geniş kitle bu inceliğe dikkat etmeyebilir. Hadise, İslam Coğrafyası itibariyle karalama kampanyası diye de alınabilir. En azından zihinler bulanacak. Mahreç bir Amerikan internet sitesi. O da 1979 tarihli bir gazeteye dayanmakta.
Sanki bu işte bir bit yeniği, bir belden aşağı vurma niyeti seziliyor:
Nereden çıktı bu haberi yapma ihtiyacı? Madem 1979’da yayınlanmıştı neden yeni akla geldi? Ezbere hareket etmek yerine, ihtimalleri kurcalamakta fayda var.
10 Gün önce Coca Cola şirketinin CEO’su Muhtar Kent, Çin devlet başkanının Beyazsaray’da ağırlandığı akşam yemeğinde ABD Başkanı, eşi ve Çin’li misafirle aynı masada ve yan yanaydı. Bu fotoğraf, şüpheniz olmasın ki çok kıskançlıkları tetikler. Aynı günlerde televziyondaki söyleşisinde de köklerine bağlı bir insan intibaı veriyordu.
Kısacası Türkiye’nin Erzurumun’dan gelmiş bir Türk bugün dünyanın çok devletinden daha fazla bütçeye sahip ve çok devlet reisliğinden daha önemli bir yerde bir numaralı isim.
Bu müthiş bir başarıdır. Kıskananı, düşmanı çok olur. Muhtar Kent kimliği kendisi olmaktan çıkar aidiyetiyle birlikte sorgulanır. Böyle bakınca öyle bir yayın, geç bile kalmış denmez mi?
Türkiye aleyhtarı fanatik Ermeniler vardı. Şimdi ona Yahudiler de eklendi. Sayın Kent’in babasının II. Dünya Harbi’nde yaptığı iyiliği umursamaz olabilirler. Şirket içi rekabet, ayak kaydırma taktikleri de mümkün. Hedef, Cola’ya ziyan vermekten öte, bir Türkü dünya liginden düşürme operasyonu gibimize geliyor. Bilişimden anlayanlar, o siteyi incelediğinde belki bazı ip uçları da çıkartırlar.
Öyle bir idida ki CEO için o formülü kabul etmek de yalanlamak da sıkıntılı.
Bu açmazla karşı karşıya bırakarak yıpratma sürecini başlatıyorlar.
Hem dünya markaları çıkarmak ve hem de onları yalnız bırakmamak durmundayız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi