Aziz Üstel

Aziz Üstel

Bir oyuncu, bir oyun ve bir genç kız

Bir oyuncu, bir oyun ve bir genç kız

Genç Osman, Turhan Oflazoğlu’nun bir oyunu... Ankara Devlet Tiyatrosu’nda sahneleniyor.

Devlet Tiyatroları’na dileyen biletini alır gider. Oyun izlemeye. Sahnedeki bir ‘oyuncunun’, Genç Osman’ı evirip çevirip Saygısız Osman’a dönüştürmesini seyretmeye değil.

Sümeyye Erdoğan, Başbakan’ın kızı olarak koltuğunda oturmuyor. Sıradan bir izleyici o kadar. Yanında da bir arkadaşı var. Ama ikisi de suçlu! Çünkü başörtülü; dahası Sümeyye Hanım ciklet çiğniyor! Ama kimileri gibi, cigara içmiyor çaktırmadan, çantasından çıkardığı, küçük, gümüş matarasından konyak yudumlamıyor, sadece sakız çiğniyor ve oyun seyrediyor. Ama sahne terbiyesi nedir, sanatçının velinimeti olan seyirciye nasıl davranılır, oyun sonunda yerlere kadar eğilerek neden o izleyiciye teşekkür edilir, hatta kimi zaman neden izleyicinin alkışına alkışla karşılık verilir sahneden... Bunları bilmeyen biri var
oyuncular arasında. Oyun sürerken, duruyor, sahneden laf atıyor iki genç hanıma! Kim bu saygısız biliyor musunuz? Bu millete bidon kafalı, göbeğini kaşıyan ayı diyen bir dünya görüşünün (?) öze değil biçime göre insanları sınıflandıran bir cahiller güruhunun, zarif, naif bir genç hanımefendinin kalbini kırmayı hüner sayan kof kabadayıların temsilcisi!

Kim olduğunu bilmiyorum sahnedeki kişinin. Öğrenmek de istemiyorum, merak da etmiyorum. O kadar çok yeteneksiz, bilgisiz, kültürsüz ve hoşgörüsüz insan var ki kendine utanmadan sanatçı diyen; bunun adını öğrensem ne olur öğrenmesem ne olur!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aziz Üstel Arşivi