Rahim Er

Rahim Er

O hakimler istifa etmeli, bu adaylar seçilmemeli

O hakimler istifa etmeli, bu adaylar seçilmemeli

Referandumda oy verebilecekleri söylenmişti. Yurt dışındaki milyonlarca vatandaş, bunu bekliyordu. Başbakan Tayyip Erdoğan, Almanya’da Başbakan Andrea Merkel ile konuyu görüşüyorlardı. Tam mutabık kaldıkları ân pazar olmasına rağmen YSK toplanıp ‘olmaz!’ dedi. Şimdi yurt dışındaki vatandaşların ülkeye bağlı oldukları damarlardan biri kopuk.
O karar henüz unutulmuştu ki pazartesi günü aynı YSK’nın yeni bir şok kararıyla haftaya başladık. Şekli hukuka uygun bir hüküm verilmiş ve 12 bağımsızın adaylıklarını iptal etmişti. Sebep bu adayların adli sicillerinin bozuk olması.
Konuya dair yazdığımız son yazıda ‘yanlış hesap Bağdat’tan döner, bu ihtilaf ortak akılla çözülür’ dedik. Öyle oldu. Tartışmalı adaylar mahkemelerden memnu/ yasaklı olmadıklarına dair evrak ibraz ettiler. Mahkeme de bunu yapanlar için kararından rücu etti/döndü...
Şimdi o hakimler rahat... O adaylar, huzurlu olmalılar.
İyi ama çıkan çatışmalarda ölenler, yaralananlar, iş yerleri tahrip olanlar ne olacak? Ölen, ne rücu edip gelebiliyor ve ne de kalkıp vekil olabiliyor. Kim bilir arkada kaç dul ve yetim kaldı. İstanbul, Mersin, Diyarbakır, Mardin gibi vilayetlerde Libya, Mısır, Suriye görüntüleri meydana geldi. Bu resimler ajanslarla bütün dünyaya yayıldı. Türkiye, herhalde prestij kaybına uğradı. Bu kaybı kim telafi edecek? Prestijler bir düğmeye basılarak rücu etmiyor.
Bunların sorumlusu birkaç memur olsaydı görevden alınır, haklarında milleti kin ve nefrete sürüklemekten dolayı dava açılırdı.
Buradaki sorumlular hesap vermeyecek mi?
Sorumlular YSK hakimleri ve adaylardır. YSK adli sicil taraması yaptığı gibi adayların daha sonra kendilerine ibraz ettiği mahkeme kayıtlarını da tarayıp bulabilir veya bunları adaylardan isteyebilirdi. Eksik tahkikat yaparak karar almış, o karar da ülkede bomba gibi infilak etmiştir. Bunun üzerine hakimler, ihsası rey açıklamalarıyla kamuoyunu yatıştırılmaya çalışmıştır.
Bu mahkeme heyeti bu sebeple hemen istifa etmeliler.
Bu hey’et mi Türkiye’yi 12 Haziran seçimlerine götürecek?
Adaylara gelince... Onların her biri tecrübeli insanlar. Müracaat yaparken her türlü evrakı hazır ederek mahkemeye ibraz etmeleri gerekirdi. Bunu yapmadıkları gibi tahriklerle insanları sokağa dökmüşlerdir. Bu sebeple bu adaylara, oy verilmeyerek seçmen tarafından cezalandırılmalıdır. YSK’dan geçseler bile sandıkta kalmalılar.
Ne o hakimler, bu ehliyet ve yaşadıkları moralle ülkeyi sağlıklı bir seçime götürebilir ve ne de gösterdikleri ihmal ile bu neticeyi hazırlayan o adaylar vatandaşa vekillik yapabilir.
Çok geçmeden bu derin krizin arka planı yazılır. Hatta, hadisenin bir Yargı Muhtırası olup olmadığı da anlaşılır. Yanlış hesap, Bağdat’tan döndü ama Ba’de Harab’il Basra. Basra yıkıldıktan sonra. Az kalsın iç savaş çıkıyordu. Az kalsın birçok Basra yıkılacaktı. Mahkemenin mehabeti/itibarı büyük ziyan gördü. Kendisi farklı düşünse de vatandaş üzerindeki intibaı, zor karşısında geri adım atılmasıdır.
Türk ve Kürt partisine daha nasıl iyilik yapılsın?
AK Parti’ye daha nasıl iftira edilsin?
Bazıları iyilik yapıldıkça küçüldü.
Bazıları iftiraya uğradıkça büyüdü.
Çünkü, bir de ilahi adalet var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi