Rahim Er

Rahim Er

Yunanlılar anladı

Yunanlılar anladı

Komşumuzun Kanal İstanbul’u anladığını Yunan basınındaki yorumlardan okuyoruz. Ethnos’un projeye dair değerlendirmesini şöylece sıralamak mümkün:
1- Kanal İstanbul, ileri stratejik bir projedir.
2- Bu su yolunun hayata geçmesiyle Türkiye, Montrö Andlaşmasının mükellefiyetlerinden kurtulacaktır.
3- Böylece Türkiye, Asya ve Rusya’dan gelecek petrolü, tamamen kendi kontrolünde olarak Akdeniz’e nakledebilecektir.
4- Burgaz-Dedeağaç eksenli petrol boru hattı için de Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan’a mecburiyet ortadan kalkacaktır.
5- İstanbul Boğazı tehlikelerden kurtulacaktır.
Gazete, hadiseye ‘Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Firavunca Projesi’ diyor. Aldırış etmeye değmez. Kemal Kılıçdaroğlu, komşu çocuklarının da ağzını bozmuş olabilir. Bir de endişesi var. Ege’nin trafiği artacak ve Yunanistan bir çevre felaketine uğrayacaktır iddiasında. Tipik bir Yunan mübalağası. Ege trafiği artarsa bunu iki devlet, faydaya çevirir. Şayet çevre kirlenirse topyekûn coğrafya kirlenir. Onu da Türkiye halleder.
Görüldüğü gibi bu kaydı ihtirazi/çekince hariç, komşumuz, Kanal İstanbul’u bazı Türk vatandaşlarından daha iyi anlamış. Muhtemelen onlar da kıskanıyor, fakat doğruyu da söylüyorlar. Bizdekiler serapa kıskanç. Başka laf edemeyince imzaya itiraz eder oldular. ‘Proje Osmanlının’ demekteler. Bu memlekette Boğaz Köprüsü, Tünel ve Marmaray da dahil Osmanlının olmayan ne var? Devlet-i âli Osman’a buğz edenler ne zamandan beri Osmanlı’yı müdafaa ediyorlarmış da biz işitmemişiz?
‘Proje Ecevit’in’ diyenler de bulunmakta. Biz, Ecevit’i de dönemini de iyi biliriz. Bülent Ecevit, ‘toprak işleyenin su kullananın, doğa kanunu, ağa-maraba’ deme dışında hangi projeye imza atmıştı? Bu işlerin adamı değildi. Birinci Boğaz Köprüsüne boğazını paralarcasına karşı çıktı. Fakat kader, onu Başbakan olarak köprünün kurdelesini kesmeye mahkûm etti.
Mühim olan hayalleri hayata geçirmektir.
Vaktiyle kim düşünmüş olursa olsun.
Bu itirazcı mantık, makbul olsa daha evvel birçok kuşatma yapıldığı için Sultan Mehmed’e ‘Fatih’ denemez.
Üstelik devlette devamlılık da bu değil midir?
Yunanlı anlamış.
Belki Fransız da anlar.
Bazıları ise ayna karşısında anlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi