Rahim Er

Rahim Er

Suriye için geri sayım başlamıştır

Suriye için geri sayım başlamıştır

Başbakan Tayyip Erdoğan, geçen hafta ‘Suriye, bizim iç meselemizdir’ dedi. Aynen doğrudur, kendisinin de ifade ettiği gibi kardeş Suriye ile güçlü akrabalık bağlarımız var. Daha da mühimi coğrafi bütünlük, dini yekpârelik ve kültürel ayniyettir.
Başbakan, o beyanattan bir hafta sonra ABD’nin Türkiye büyükelçisini dinledi. Büyükelçi, Francis Ricciardone, seçim trafiğinin sıkışıklığından helikopter alanında kabul edildi. Tercüman alınmayan 50 dakikalık müzakerede sefir, şunları söylemiş:
-Beşar Esad, kayda değer bir adım atmadı, Başkan Obama, ölümlere üzülüyor, meclis reform yapmadan tatile girdi. Esad, İran ve Hizbullah’la iş birliği yapmamalı.
Türkiye Başbakanı da bu sözlere karşılık ‘bizi dinleyin acele etmeyin, yumuşak geçiş olmalı’ cevabını vermiş. Büyükelçi taban tesisi için söze Amerika kamuoyunu da katmış ama alakası yok, Suriye, Amerikan halkının ne umurunda o şimdilerde geçim derdini düşünüyor.
Bunlar, görüşmenin basına yansıyan tarafları. Şüphesiz ki çok şey konuşulmuştur. Bizim için bütün Orta Doğu ve Kuzey Afrika birinci derecede ehemmiyetlidir. Irak ve Suriye ise birebir kıymet sahibi. Onun için şu seçimler bir ân evvel kazasız geçsin diye dua ediyoruz. Biz, Ankara meydan muharebelerini yaşarken hemen burnumuzun dibinde çok kanlı savaşlar patlak verebilir. Bu kaygıya karşı tek tesellimiz, Türkiye, devlettir, seçim süreci devletin işlemesini sakatlamaz inancımızdır.
Barack Obama, İslam âlemine seleniyor. Bunu yaparken bir bakıma Türkiye’den de muvafakat almakta. Dediği malum ‘İslamiyetle değil, terörizmle savaşıyoruz’. Biz de kendisine teklif ettik. ‘Hristiyan âlemine de konuşun. Hristiyanlar, İslamiyeti tanımıyor. İslamiyet eşittir terör saplantısından kurtulmaları lazım.’
İsrail, ABD için kara sevda konumundan dolayı sayılmaz, Mısır içinde bulunduğu şartlar sebebiyle bir kenarda tutulursa Türkiye, ABD için bölgede ittifak fikrinden tefriki gayrı kabil müttefikidir.
Bu itibarla bu görüşme mecburi idi. Obama’nın önünde G.W. Bush gibi bir ders var. Bir Irak felaketi yaşandı.
Başbakanımızın:
-Bizi dinleyin, acele etmeyin, yumuşak geçiş olmalı.
Tesbiti, Türkiye’nin mevzua dair devlet politikasıdır.
Washington, bu tavsiyeyi dinlemezse bir kere daha maceraya atılmış olur.
Amerika, filler misali yine züccaciye dükkânına girer.
Türkiye, bu ihtimali zihinlerden çıkarmak zorundadır.
Görünen o ki Suriye, dünkü adıyla Şam Vilayetimiz için geri sayım başlamıştır.
Bu Orta Doğu nasıl bir beddua aldı da huzura hasret!.

> Bizim için bütün Orta Doğu ve Kuzey Afrika birinci derecede ehemmiyetlidir. Irak ve Suriye ise birebir kıymet sahibi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi