Rahim Er

Rahim Er

Roma İmparatoru

Roma İmparatoru

Şu diyeceğimiz, bölünmenin, devletin devamlılığını imkânsızlaştırmasına önemli bir misaldir. Büyük Roma İmparatorluğu, 395 yılında Doğu Roma ve Batı Roma diye ikiye ayrıldıktan sadece 81 yıl sonra ana gövde Batı Roma çökmüştür.
Diğeri ise bir süre bütünü kucaklama iddiasıyla şaşaalı zamanlar yaşasa da ‘Köhne Bizans’ derekesine düşmekten kurtulamaz. Devleti ayakta tutan mermer sütun adaletin yerini yılan kıvraklığında entrikalar alır. Bizans denen bu Şarkî/Doğu Roma’nın ortadan kaldırılma tarihi 29 Mayıs 1453 olacaktır.
Böylece iki kere miras hadisesi yaşanır.
Siyasi teşkilatlar, üstyapı, dağılsa da insan unsuru ve toprak unsuru değişerek devam eder. Doğu Roma, Batı Roma İmparatorluğu’nun 4 Eylül 476’da yıkılması üzerine O’nun, insan, toprak, kültür mirasını tevarüs eder.
Bu, şu demektir, artık darala darala sur içine sığınan Bizans yahut Konstantiniyye’yi devirerek O’nu tarihten düşüren Devlet-i Osmaniyye, hem mütevazı bir devlet olmaktan Cihan Devleti/Süper Güç derecesine yükselmiş ve hem de her iki Roma’nın bütün mirasını devralmıştır.
29 Mayıs 1453’ten itibaren Osmanlı Sultanları aynı zamanda Roma İmparatoru’dur. Padişahın unvanları vardır. Halife-i Ruyi Zemin/Yeryüzünün Halifesi, Sultan’ül Berreyn/Karaların Sultanı, Hakan’ül Bahreyn/Denizlerin Hakanı gibi. Bunlardan biri de Sultan-ı İklim-i Rum/Roma’nın Sultanı’dır. Anadolu’nun ismi ‘Diyar-ı Rum’dur. Buradaki ‘Rum’ Roma’dır. Rum Eli/Roma Eli. Burada bir fasıl açmak gerekirse Kıbrıslı gayrimüslimler, Yunan değil, Roma bakiyesidir. Yunan, Kıbrıs’ta hükümran olmamıştır.
İstanbul, İslamın 826 yıllık rüyası ve aynı zamanda Müslüman Türk’ün 1071’den beri Kızılelmasıydı. Ancak, İstanbul payitaht olunca Kızılelma, bu defa bir kızıl gagalı kartal gibi Roma Sarayı’nın kubbesine konar.
Bunun içindir ki Fatih, Garbi/Batı Roma memleketlerini de fethetmek istemektedir. Gedik Ahmet Paşa’nın Toronto seferini, muhtemelen Hünkârın Memluklar üzerine yapacağı seferi hümayundan sonraki muhteşem seferi takip edecektir. Ne var ki ordunun başında olduğu halde bu cihada giderken Gebze Çayırına geldiğinde rahatsızlanır. Tıbbi müdahaleler tesir etmez. Yahudi asıllı hekim Yakup Paşa şerâb-ı fariğ adlı ilacı içirir. İlaca zehir katılması kuvvetli şüphedir. Padişah, birkaç saat içinde şehid olur. Batı Roma fütuhatı gerçekleşmez.
Ama, İstanbul’un fethi, gönüllerde Devlet-i Ebed Müddet diye bir aşkı tutuşturmuştur...

> 29 Mayıs 1453’ten itibaren Osmanlı Sultanları aynı zamanda Roma İmparatoru’dur. Padişahın unvanlarından biri de Sultan-ı İklim-i Rum (Roma’nın Sultanı)dır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi