Aziz Üstel

Aziz Üstel

Ağır sikletlerden sonra tüy siklet Süheyl Batum

Ağır sikletlerden sonra tüy siklet Süheyl Batum

CHP’de genel sekreterlik, Cumhuriyet tarihi boyunca hep okkalı adamların oturduğu bir koltuktur. Recep Peker, Şükrü Kaya’dan tutun Kasım Gülek, Kamil Kırıkoğlu, Bülent Ecevit, Ertuğrul Günay gibi ağır sikletler Genel Sekreter odasına yerleşmiş, genel başkanlar ülkeyi yönetirken, partiyi çekip çevirmişlerdi. Ama onca genel sekreterin içinde hiçbiri, Süheyl Batum gibi, kendi ulusuna hakaret etmemiştir.

Bakın en son ettiği, buram buram postal kokan lafa: “Doğru, halk yüzde 50 AK Parti’ye oy verdi. Alman halkı da 1933’de Hitler’e oy vermişti. Hem de yüzde 44 oranında.”

Bu cümlelerde kaç tane yanlış var birader! Her şeyden önce 1933 seçimlerinde Nazi Partisi’nin oyları yüzde 33’tür. Ama ilk girdikleri seçimde Naziler yüzde 3 oy almıştı. Hitler’in Reichstag’da (Alman Parlementosu) tek başına iktidar olacak gücü yoktu. Cumhurbaşkanı Hindenburg’un, Nazilere yakın duran oğlu ve muhafazakarların en önde gelen isimlerinden Fritz von Papen, 86 yaşında, ha bunadı ha bunayacak, Hindenburg’ın ağzından girip burnundan çıkarak Hitler’i başbakan atamasını sağladı. Von Papen, Hitler’i dizginlemek için Başbakan Yardımcılığna getirildi.

Şimdi 1933 Almanya seçimleri, Hitler, Hindenburg, Nazi Partisi’yle 2011 Türkiye seçimleri, Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül ve AK Parti arasında ne benzerlik var? Hiç!

Batum diyor ki: “Oyların çokluğu ya da azlığı, oy verenin haklılığını ya da haksızlığını göstermez!”. Haklılık ya da haksızlık ne demek yahu? Seçmen güvendiğine, umut bağladığına, bireysel ve toplumsal yaşam koşullarını iyleştireceğini var saydığına oy verir. Demek ki CHP halkın yüzde 26’sına umut vermiş, AK Parti ise yüzde 50’sine! Gerisi hikaye!

Daha söylediği çok şey var Batum’un ama akıl hocasının da bir zamanlar yaptığı gibi, demogoji ve yarım gerçeklere dayanıyor bütün lafları. Ben Kemal Kılıçdaroğlu’nun yerinde olsam Süheyl Batum’a konuşma yasağı getirir, illa da bir şeyler söyleyecekse eline yazılı metin tutuştururdum!

Fadime Özkan’ın Altınsay söyleşisi

Futbolda şike haberleri, yorumları kafanızı mı karıştırıyor? Bu şikenin nereden çıktığını, birdenbire mi hortladığını sanıyorsunuz? O zaman Fadime’nin BJK eski yöneticisi İbrahim Altınsay dostumla yaptığı nefis söyleşiyi okuyun. Şikenin sadece bugününü değil, geçmişini de, tarafsız bir gözle çok güzel anlatmış İbrahim; Fadime de tam on ikiden vurmuş sorularıyla. “Devlet de şike yaptı” diyor İbrahim. Çok doğru. Ankaragücü’nün 12 Eylül yönetimince, alavere dalavereyle kazandığı bir Türkiye Kupası sonucunda birinci lige çıkartılması, Galatasaray’ın ikiye bölünüp Ateş-Güneş Spor diye bir ucubenin kurulması ve bunun şampiyon olması da devletin marifetidir. STAR bu söyleşiyi bir daha yayınlamalı ve internet sayfasında sürekli olarak tutmalı. Bakarsınız birileri ders alır. Kalemine sağlık Fadime senin de ağzına, bilgine, kültürüne İbrahim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aziz Üstel Arşivi