Rahim Er

Rahim Er

Kara kıtanın ak yürekli insanları

Kara kıtanın ak yürekli insanları

Doyma hissi dumura uğramış çağ, şöyle bir devridaime girmiş bulunuyor: Sera gazları atmosferi, atmosfer okyanusları ısıtmakta. Bu ısınmalar çölleşmeye, o da küresel ısınmaya yol açmakta.
Bundan dolayıdır ki Afganistan, Tacikistan ve Yemen gibi Asya ülkeleriyle Orta Amerika devletleri ve Afrika yokluk, kıtlık ve çölleşmenin birinden veya tamamından zarar görmekteler.
Afrika’nın kuzeyiyle kısmen güneyi hariç, tamamı bu halde. Kenya, Habeşistan ve komşularının durumu ise daha ağır. Somali, korkunç vaziyette. Şu an dünyada en kötü şartlarda olan memleket Somali’dir.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri, Afrika’da 12 milyon insanın acil yardım beklediğini haber veriyor. Bu yüksek memur, hazin manzarayı, ‘dünyadaki en büyük insani felaket’ olarak tarif etmekte.
Artık o susuzluğa dayanıklı develer bile ölüyor.
Su yok, yemek yok, ilaç yok.
Diğer taraftan Somali’de bir de iç savaş yaşanıyor. Şu vaziyetteki bir memlekette iç savaş, aklın hafsalanın almayacağı bir cinnettir ama, silah fabrikaları kapanmayacağına göre cinnet işlenecektir. Ancak, cinnet orada kalmıyor. Şayet denilenler doğru ise Eş’şabab adlı örgüt dış yardımları da engelliyormuş. Uluslararası gözlemcilerin ifadesine göre şimdi Somali’nin iç bölgelerinde on binler, açlıktan ölmüş olabilir. Eğer bu doğruysa dünya Afrika’dan gelecek hastalıklara da hazır olsun.
Sanayi ülkeleri bu memleketleri sömürdüler. Sonra yardım edeceğiz diye göz boyayıp riyakârlık yaptılar. Halbuki Afrika devletleri 1970’lere kadar Avrupa’ya sebze, meyve ve gıda ihraç ediyorlardı. Bugünse son 60 yılın görülmemiş kıtlık felaketiyle karşı karşıya. Bu yokluk, kıtlık, kuraklık, çölleşme ve küresel ısınma kaçınılmaz olarak dünyanın başına iş açar. Afrika aç, Yemen aç, Afganistan aç, Orta Amerika aç.
Bu karnı doymayan insanların memleketlerinde umumiyetle işgal, o yoksa iç harp, o yoksa uyuşturucu, o yoksa organ kaçakçılığı eksik değil.
Dünya, kelimesi ‘denî/alçak’ kökünden gelir. Bu dünyada bir tarafta sanayi ötesi, bilişim ötesi, refah ötesi toplumlar hayat sürerken, bir tarafta da hayatlar yerlerde sürünmekte. Farkında olmalısınız. İşaret ettiğimiz bu milletlerin hepsi de esmer veya kara tenlidir.
Beyaz adamın günahı büyük. Bu günaha ortak olmamak için Türk Kızılayı, sağlık bakanlığı, sosyal yardım fonları, yardım kuruluşları ve elbette Türk vatandaşı Somali’ye yardımcı olmalıdır.
Kara kıtanın ak yürekli insanları yardımınıza muhtaç.
Bütün gözyaşları ak renklidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi