Aziz Üstel

Aziz Üstel

Uyanık danışmanlar

Uyanık danışmanlar

Danışmanın uyanığı patronunu zor durumdan kurtaran kişidir:

CNN Muhabiri: Efendim ta 2001 yılından bu yana Başkan, Usame Bin Ladin’i ölü ya da diri ele geçireceğimizi söylüyor. Hala ele geçiremediniz. Bu bir başarısızlıktır.

Siyasi Danışman: Bu henüz gerçekleşmemiş bir başarıdır! Bunun bir başarısızlık olarak görülmesi yanlış.

Buna ‘çevir kazı yanmasın’ ya da zor durumlardan kurtulma becerisi de diyebiliriz. Örneğin sade vatandaş da aynı yöntemi uygulayabilir: “Ben sarhoş değilim memur bey. Gördüğünüz, henüz gerçekleşmemiş bir ayıklık hali!”

Danışman, konu ne olursa olsun, ortamı bulandırıp belirsizleştirerek patronu kurtarmaya çabalar; kaçamak konuşma konusunda uzmandır. Örneğin askeri danışmanlara göre birlikleri geri çekmeyiz, yeni görevlere yerleştiririz. Başarılı olmamışızdır, başarıyı beklemekteyiz. Kimi siyasilerin, danışmanlara neden avuç dolusu para ödediğini anlamak kolaydır. “Benim annem eli baltalı katildi” demek yerine “Benim annem kesici aletler uzmanıydı” dediniz mi hem yalan söylememiş oluyor hem de gerçeği bir tülle örtüyorsunuz. İşte danışmanın asli görevi de budur zaten. Hadi size, son bir örnek daha vereyim. Adam siyasete soyunmuştur ancak bir yıl terörden gözaltında tutulmuş sonra salınmış, üç ay da uyuşturucu bağımlılığından Bakırköy’de yatmıştır. Bu soru gündeme geldi mi danışman sazı ele alır: “Efendim adayımız, ülkenin en saygıdeğer kurumlarında eğitim görmüştür!” Siz siz olun danışmansız kalmayın!

İster inan ister inanma

Hani bir mal alırsınız ya? Hani “garanti kapsamına” giren mal, arızalanırsa bedava onarılacaktır ya? Nah onarılacaktır! Sami Yurter, Avcılar’da tesisatçı olarak çalışıyor. Yepyeni bir cep telefonu almış. Kullandıktan on beş gün sonra bozulmuş. Götürmüş aldığı yere, üç gün sonra gel demişler; gitmiş:

“Telefonunuz tamir edildi, 178 lira.”

“Garanti kapsamında, daha yeni aldım.”

“Evet ama suya düşürmüşünüz.”

“Düşürmedim!”

“Ee... Avucunuz terli miydi telefonla konuşurken?

“Ne bileyim ben; olabilir.”

“Tamam işte. Terli avuçla telefonu tutmayacaksınız. Telefon terden oksitlenmiştir! Garanti kapsamı dışında, 178 lira lütfen.”

Siz böyle saçma sapan bir şey daha duydunuz mu? Sami Yurter tüketici haklarına şikayet etmiş telefon üreticisini, sonucu bekliyor. Kıssadan hisse telefonla konuşurken önce avuçlarınızı kurulayın ya da alırken sorun: “avucum terliyken telefonu tutarsam ve de bozulursa garanti kapsamı dışında kalır mı?”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aziz Üstel Arşivi