Aziz Üstel

Aziz Üstel

Erimeyen karların üzerinde yaşayan Türklere Kürt denir

Erimeyen karların üzerinde yaşayan Türklere Kürt denir

Zaman zaman düşünüyorum da şu 12 Eylül darbesinin akıllara ziyan işleri geliyor aklıma. Bunların içinde en saçmasıysa herhalde şu ‘tanımlama’dır Kürt yurttaşlarımızla ilgili:

“Dağların yüksek kısımlarında, tepelerde yaz kış erimeyen karlar vardır. Güneş açınca üzerleri buzlaşan, camsı parlak bir tabakayla örtülürdü karın yüzü. Üstü sert altı yumuşak olurdu. Bu karın üstünde yürününce, ayağın bastığı yer içeriye çöker. ‘Kırt-Kurt’ diye ses çıkar. Doğulu Türkmenler’e, ‘Kürt’ denmesinin nedeni budur. Bölücülerin Kürt dedikleri, yüksek yaylalarda, karlık bölgelerde yaşayan Türklerin karda yürürken ayaklarından çıkan sesin adıydı kürt aslında.”

Cümle düşüklüklerini falan bir yana bırakın siz hayatınızda hiç böyle ipe sapa gelmez bir şey duydunuz mu? Genelkurmay Başkanlığı’nın 12 Eylül sonrasında bastırdığı ‘Beyaz Kitap’tan aldım bu satırları. İnsan söyleyecek laf bulamıyor değil mi, bu deli saçmasından sonra! Bugün Kürt sorunu, Türkiye’nin gündeminden düşmüyorsa, bu kafa yapısı, bu cehalettir sorumlusu biraz da!

Seni seviyoruz Abdullah Amca

Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’e haftada 10 binin üzerinde mektup geliyor. Çoğu Sevgili Abdullah Amca diye başlıyor, kimi de Abdullah Ağabey diye. Pata isteyen var, iş isteyen de. Ama bir tanesi var ki çok güzel. Anadolu’dan bir anne yazmış mektubu: Bebeğin göbek bağı nereye gömülürse, büyüyünce o mesleği seçer. Senden ricam Abdullah Ağabey, bebeğimin göbek bağını Çankaya’ya, evinin bahçesine gömmen.

Abdullah Amca’sına mektup yazan 12 yaşında bir çocuksa ailesinin maddi durumundan şikayet ettikten sonra “Süt alamıyoruz Abdullah Amca. Ne olur bize bir inekle buzağı yolla!” diye yazmış Cumhurbaşkanı’na. Ve bir vatandaşımız, soyadının bir porselen firmasıyla aynı olduğunu, bu yüzden arkadaşlarının onunla alay ettiğini belirterek, söz konusu firma reklamlarının yayından kaldırılmasını rica etmiş. Son dört yılda 370 bin mektup gelmiş Çankaya’ya ve Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla hepsi yanıtlanmış ve yardım isteklerinin her biri için Abdullah Bey yetkili kamu kurumlarını göreve çağırmış. Milletin Cumhurbaşkanı olmak böyle bir şey işte.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aziz Üstel Arşivi