Rahim Er

Rahim Er

Milletvekili emekliliği

Milletvekili emekliliği

Eski milletvekillerinin 2011 yılındaki tedavi ve ilaç masrafları için hazineden 60.2 milyon lira para çıkmış. Bu harcamanın yüzde 91.4’ü yurt dışında yapılmış. Kalan ufak bir kısım da yurt içinde olmuş. Masraflar 2011’de ayrılan payı zorladığı için 2012 ödeneği 68.5 milyona yükseltilmiş.
Herkes değil ama bazıları bu emeklilik imtiyazından dolayı meclise giderler. Bir kimse vekil olduktan iki sene sonra emekliliğin bütün haklarını kazanıyor. Seçilemeyince de ömür boyu emekli vekil oluyor. Böylece eski değil, eskimeyen vekil olmuş olmakta.
Bir vakitler tabiî senatörlük vardı? Onlar, ölünceye kadar senatördü. Bu emeklilik sistemi de vekil olmuş bazı vatandaşlara öyle bir imkân sunuyor.
Bir kere milletvekilliği meslek değildir.
Bir hizmettir.
Belli süreyle sınırlıdır.
Süre bitince vekil, neden asilin aleyhine olarak haksız kazanç sahibi yapılır?
Emeklilikle alakalı adaletsizliklerin ortadan kaldırılması için bazı düzenlemeler yapılırken bu vekil emekliliği de ele alınmalıdır.
Söz konusu 60 küsur milyonun takriben 55 milyonu yurt dışında harcanmış. Bunu normal görmek mümkün mü? Yurt dışına giden tabii ki olur, istisnai sağlık mecburiyetlerine bir şey denemez. Fakat burada sanki her sebeple yurt dışına tedaviye gidilmiş.
Şunları öğrenmek istiyoruz?
-Bugün emekli maaşı alan kaç eski vekil vardır?
-Onların yurt dışına sevki nasıl olmaktadır?
AK Parti, yeni iktidar olduğunda meclis lojmanlarını ortadan kaldırdı. Şimdi bir neşter de bu milletvekilliği emekliliğine de atılması gerekir.
Milletvekili emekli olmasın mı?
Tabii ki olacak, ama mesleği veya işi ne ise oradan emekli olmalı. O zaman meclise hizmet etme aşkında olanlar talip olacak, ‘şu meclise bir girsem sonra ömür boyu rahat ederim’ diyenler rağbet etmeyeceğinden kalite ve verim artacaktır. Vekile zaten görev zamanında her imkân en iyisiyle sunulmakta.
O halde bu lüks emeklilik ne oluyor?
Ya milletevekili emekliliği kökten iptal edilmeli. Veya bu tasarrufu yapmak mümkün değilse o zaman hakiken muhtaç olana makul bir emeklilik maaşı verilmelidir. Çünkü her vekil zengin veya âbâd olmuyor. Bazı vekiller de tam tersine elindekini kaybetmekte. Eski vekiller de her sene mal beyanında bulunmalı. Mali durumu sıkı takibe alınmalı ve hak edenler vekil emeklisi yapılmalıdır. Yoksa bir çok yerden geliri olan bir insana milletvekil emekliliği vermek doğru değildir. O doğru ise müteahhidin yeşil kart alması da doğru olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi