Rahim Er

Rahim Er

Ha Soma, ha Somali

Ha Soma, ha Somali

40 civarında ülke dışişleri bakanı, dün itibariyle Londra’da toplandılar. Buluşma sebebi Somali. Somali’yi de fiili anlamda sayın Ahmet Davutoğlu temsil etmekte. Temenni ederiz ki buradan reklam değil de dişe dokunur bir netice çıkar. Zira Somali‘ye Türkiye destek olana kadar dünya görmez ve işitmez durumdaydı.
Şüphesiz ki Somali bizimdir... Bizim için Soma neyse Somali de odur. Orası da bir Osmanlı mülkü. Bu itibarla OMT/Osmanlı Milletler Topluluğu’nun bir parçasıdır. Kardeşlerimize yardıma mecburuz. Somali son 60 yılın en büyük kuraklık ve açlığını yaşadı. Açlıktan ölen çocuk sayısı 30 bine yakındır. Türkiye ağırlıklı yardımlarla bu kötü gidişata set çekilmiş vaziyette. BM raporuna göre açlık tehlikesi büyük nisbette bertaraf edilmiş.
17 Ağustos 2011’de İstanbul’da İslam İşbirliği Teşkilatı toplanmıştı. 350 milyon dolarlık bir yardım fonu oluşturuldu. Bu tarihten iki gün sonra Türkiye başbakanı sayın Recep Tayyip Erdoğan, Somali’ye gitti. Oradaki ziyaret, faaliyet ve konuşmalarıyla dünyanın dikkatini bu memlekete çekti. 20 yıldır ilk defa bir başka devlet adamı Somali’yi ziyaret ediyordu.
Bu ziyaretin ardından doğan erkek çocuklarına Erdoğan, kız çocuklarına da İstanbul adı verilir oldu. İhlas Vakfı gibi muhtelif STK ve medya kuruluşları, Somali’ye yardım ettiler, 550 milyon nakdi yardım toplandı. Başbakanlık AFAD koordinatörlüğü 14 uçak ve 8 gemi ile bu Hicret Yurduna 90 milyon/trilyon değerinde ayni yardım taşıdı. Yardımları TİKA ve Türk Kızılayı halka dağıttı. TOKİ buraya 200 yataklı bir hastane ve 40 sınıflı hemşire okulu yaptı. 57 hasta, 46 refakatçisiyle birlikte Türkiye’ye getirildi. 500’e yakın Somalili talebeye Türkiye’de tahsil imkânı verildi.
Somali’de ayrıca binlerce Osmanlı askerinin evladı Türk asıllı Somalili olduğu yeni ortaya çıkmakta.
Somali’nin iki büyük derdi var.
Biri yoksulluk...
Diğeri de Eşşebab adlı fanatik örgüt. Bu örgüt, Vehhabi. Sünnileri Müslüman saymadıkları için fırsatını bulunca öldürmekteler. Somali ise Sünni.
Somali’nin derdi bizimdir. O güzel insanlar, hem din kardeşimiz, hem coğrafi kardeşimiz ve hem de mühimce bir kısmıyla da irsen kardeşiz. Batılı mantık, orayı yaşadığı dramla görmekten öte yer altı servetlerini hedef alabilir. Hariciyemiz, usta diplomasiyle buna fırsat vermemeli.
Somali’yi de Sudan gibi bölebilirler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi