Rahim Er

Rahim Er

Esad, her halükârda suçludur

Esad, her halükârda suçludur

Genelkurmay, Türk jetinin düşüşüyle alakalı beklenmeyen bir açıklama yaptı. Suriye’nin düşürdüğünü iddia ettiği hava kuvvetlerimize ait uçağın parçalarının incelendiği, petrol artığı, organik olan ve olmayan bulgulara tesadüf edilmediği ifade edilmekte.
Bunun tercümesi şudur:
Jetimiz, Suriye tarafından değil, kazayla düşmüştür.
Zamanlama dikkat çekicidir. Açıklama, Türkiye Başbakanı, Rusya’ya günübirlik bir ikna ziyaretine gideceği takvim arefesinde ve Başbakan Tayyip Erdoğan’la Genelkurmay Başkanı Necdet Özel arasındaki görüşmeden sonra yapılmıştır.
Gelişigüzel, muhtemel sonuçları düşünülmeden böyle bir bilgilendirmenin yapılmış olması imkânsızdır. Öyle ise yetkililer, daha evvel Suriye’nin uçağımızı tamamen usulsüz bir şekilde uluslararası sularda füze atışıyla düşürdüğünü savunmalarına rağmen bu beyan niçin? Herhalde Suriye’ye dil altından “sen kimsin ki bizim uçağımızı düşürebilesin?” demek değil.
Bir başka soru da şu:
Neden uçak enkazı tamamen çıkartılmadan bu açıklama yapıldı? Yarın enkaz çıktığında şu günkü kanaati yalanlayacak veriler elde edilebilir mi? Sanmayız. Eldeki teknik malumat kuvvetli olmalı ki bu yola gidildi.
Ya Suriye kuvvetleri uçaksavar ateşi açmış veya füze saldırısı yapılmıştır.
Bunlar da ya doğrudan vurmak için veya zayıf ihtimal de olsa uzaklaştırma maksadıyla olmuştur. Nasıl olursa olsun. Uçaksavar ateşini veya füzeyi fark eden pilotlarımız ani manevra yaparken uçak düşmüştür.
Neticede bir şey değişir mi?
Olayın bu şekilde seyretmiş olması Suriye diktatörünü, zalim rejimi masum duruma mı yükseltecek? Asla. Zaten Türk genelkurmayı da bunu demiyor. Kanaatimizce bu makam, evvela hadiseyi doğru zemine oturtmak istemekte. Heyecanla, hislerle, tahminlerle değil soğukkanlılıkla hareket ediyor. Şayet bu raporu nihai doğru kabul edeceksek Suriye iddia ettiği gibi uçağımızı vurarak düşürmemiştir. Bunu tesbit ve isbat etmek, cüce Baas iktidarının şeref parsası toplama el çabukluğuna engel olma demektir. Bir kimse birine silah doğrultsa, diğeri de canını kurtarmak için koşarken görmeyip uçurumdan düşse silahı doğrultan yine katildir. Keşif uçuşu yapan silahsız bir jet, sıradan bir hava ihlalinde düşmeye zorlanmıştır.
Esad ve suç ortakları bu ağır suçun cezasını, diğer suçlarıyla birlikte uluslararası mahkemede ödeyeceklerdir. Şimdi Rusya’ya güveniyorlar, Suriye’yi bir kere daha Moskova’ya peşkeş çekmekteler. Ama Suriye milli muhalefeti güçleniyor. Diğer taraftan Esad’ın etrafı boşaltılmakta. Devrilmesi uzak olmasa gerek.



Uçaksavar ateşini veya füzeyi fark eden pilotlarımız ani manevra yaparken uçak düşmüş olabilir. Olayın bu şekilde seyretmiş olması Suriye diktatörünü, zalim rejimi masum duruma mı yükseltecek? Asla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi