Rahim Er

Rahim Er

Teröre karşı milli mutabakat arayışı

Teröre karşı milli mutabakat arayışı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İspanya’nın ETA teröründen kurtulma şeklinin bu yolla olduğuna işaret ederek bizde de bir milli mutabakat gerçekleştirmek kasdıyla bir beyanname/deklarasyon neşretti.
Beyanname, 11 madde. Orada yeni olan ne var? Ne olabilir, nasıl olsun, söylenmedik söz mü kaldı? İlk 9 maddesi istisnasız “meli”, “malı” şart edatlarıyla bitmekte. Son iki madde ise mutabakat metnine imza koyacakları bağlayıcı “söz veririz” gibi taahhüt kelimeleri ile noktalanıyor.
Umumi hükümler mahiyetindeki bu 11 madde incelendiğinde hiç bir maddeye hiç bir aklı başında insanın “hayır!” demesi mümkün görünmüyor. Ne var ki mevzubahis 9 maddenin her biri sadece temenni. Mesela, yeni anayasa yapılması her fikirden herkesin görüşü. Ancak problem, nasıl yapılacağı, hangi maddelerin yer alacağı hususunda. Bunun içindir ki Cemil Çiçek de ama’sız, fakat’sız...olarak mutabakat müzakeresine oturulmasını istemekte.
Kimlerden istiyor?
Siyasi partilerden, STK’laradan.
Sayın Çiçek, meclis başkanı. Ondan da tâ Turgut Özal zamanından beri siyasette. Daha da önemlisi bu ülkenin bir münevveri. Tabiî ki kan kaybettiren, can kaybettiren bir büyük ihtilafın halli için kafa yoracaktır.
Ne var ki hareketine “erken doğum” denemezse de alt yapısı inşa edilmemiş bir iyi niyetli çıkış denebilir. Hükümet sözcücü Bülent Arınç, “mutabakat davetinin muhatabı kim belli değil!” dedi. Sayın Arınç gibi aksakal bir devlet adamı belli ki tecahülü arif yapmakta. İstişare eksikliğine işaret ediyor. Buradan anlaşılmakta ki AK Parti, sahip çıkmayacak. CHP meclisi toplayamamayı bir eziklik sebebi sayarak meclis başkanına ilk anda kapıları kapattı. BDP dağdan izin alamayacağına göre ümitsiz vak’a. Sadece MHP “inceleyelim” dedi. Olaydan köşe yazarları da dolaylı biçimde haberdar oldular.
Fikir samimi, doğru. Ancak, hayata geçmesi şüpheli.
Yeni anayasa yapılmalı deniyor. Yeni anayasayı yapmakla meclis başkanı bizzat meşgul değil mi? Cemil Çiçek’ten her şeyden evvel bu hizmet beklenmekte. Şöyle bir iddia dile gelebilir mi? ‘Kendini gündemde tutarak Çankaya’ya taşıyacak yolları yapıyor!’. Sanmayız. Başkan, altı aylık politikacı değil. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a rağmen bunun mümkün olmadığını herkes bilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi