Feyzullah Birışık

Feyzullah Birışık

Vahiy serbest bırakmışsa, akıl özgürdür.

Vahiy serbest bırakmışsa, akıl özgürdür.

İbni Abbas radıyallahu anhumâ Berîre ile kocası arasında geçen olaya dair şunları söyledi: Peygamber aleyhisselâm Berîre’ye:

- “Keşke tekrar kocana dönsen!” buyurdu. Berîre:

- Ya Resûlallah! Böyle yapmamı bana emrediyor musun? diye sordu. Resul-i Ekrem Efendimiz:

- “Hayır, sadece aracılık yapıyorum” buyurdu. Bunun üzerine Berîre:

- Benim ona ihtiyacım yok, dedi.[1]

Açıklama: İbn-i Abbas radıyallahu anhu Berire radıyallahu anha ile resulullah aleyhisselam arasında geçen konuşmayı bizlere naklederken ev sorunlarını gizli tutarak bizlere sır saklama dersi vermiştir…

Resulullah aleyhisselam’a gelip eşini şikâyet etmesi ve peygamberimizle olan diyaloğu bizlere güzel dersler verir. Maddeler halinde sıralayalım:

  1. Meseleyi çözeceğine inandığımız bir kimseyle sorunlarımızı paylaşabiliriz. Bu kadının ailevi sorununu her konuda uzman olan bir kimseyle paylaştığı gibi.
  2. Çok ciddi bir sebep olmadıktan sonra boşanmanın tavsiye edilmemesi
  3. Nefse ağır gelen bir emir karşısında Allah ve resulünün sözlerine kulak verilmesi.( Resulullah aleyhisselamın bu kadına ‘eşine dönsen.’ Demesi ve kadının da; Böyle yapmamı bana emrediyor musun? Diye sorması vahyi dikkate almaktır.)
  4. Kadının; Böyle yapmamı bana emrediyor musun? Diye sormasına karşılık peygamber efendimizin; - “Hayır, sadece aracılık yapıyorum.” Demesi bizlere kardeşler arasında aracılık yapılmasına cevazın olduğunu gösterir.
  5. Evliliklerde her türden sorunlar olabilir. Evliliklerde sorunların olmamasını beklemek hata olur. Sahabe de olsa insandır ve sorunlar çıkabilir.
  6.  Kadının; “Benim ona ihtiyacım yok.” Demesi vahiy olmayan bir tavsiye karşısında iradenin özgür olduğunu gösterir. Aksi halde Allah resulü aleyhisselam bu kadın sahabeyi uyarırdı.
  7. Resulullah eleyhisselamın kadını eşine dönmesini istemesi sorunu eşiyle birlikte çözmesinin daha sağlıklı olacağını düşündüğünden dolayıdır. İsteseydi babana git derdi.
  8. Resulullah aleyhisselam gaybı bilmiş olsaydı bu kadının eşine tekrardan dönmek istemediğini bilirdi. Ama sadece Allah’ın takdir ettiği kadarını bilebilir…
  9. Bir kadın sorun her ne olursa olsun eşini defterden silmişse (Allah’ın dilemesi dışında) hiçbir güç eski haline getiremez.
  10. Bu kadın isteseydi Resulullah aleyhisselamın tavsiyesine uyabilirdi… Dinine zarar veren bir sorun olsaydı zaten efendimiz aleyhisselam kocana dön demezdi. Belliki ailevi bir meseleyle sınırlıydı…
 

[1] Buhârî, Talâk 16. Ebû Dâvûd, Talâk 21; Nesâî, Âdâbü’l-kudât 28; İbni Mâce, Talâk 29

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Feyzullah Birışık Arşivi