Kemal Belgin

Kemal Belgin

Ne maçı, ihanet önemli!

Ne maçı, ihanet önemli!

Bu yazıda Trabzonspor’un Balıkesir’den nasıl kurtulduğunu yazacaktık. Hatta öte yandan da Mersin İdmanyurdu’nun puan dağıtmaya Gençler maçıyla devam ettiğini de dile getirecektik. Ama öyle bir bomba patladı ki ülkede futbolla ilgili, ne maç kaldı, ne de sporla ilgili bir başka öge...

Türkiye Futbol Federasyonu, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim’in çalışmaları ve fikri doğrultusunda yeni yabancı statüsünü, daha doğrusu önümüzdeki sezondan itibaren takımların futbol yapısının nasıl oluşacağını açıkladı. Ve bendeniz de bunu “İhanet” olarak yorumladım. Ve de aklıma birden Terim hocanın ikinci Galatasaray döneminde bir buçuk sezonda tam 32 futbol transfer edip, gittiğinde ise bunlardan sadece üç yerlinin kaldığı geldi. Cihan, Orhan ve Volkan idi bunlar. Yabancıların sayısı ise yine yanlış hatırlamıyorsam 17 idi...

İşte bu eski icraattan sonra yenisinin de ülke futboluna büyük zarar getireceğini hemen fark ettim. Çünkü ilki Galatasaray’ı duman etmiş, dönemin şimdi rahmetli başkanı Özhan Canaydın bana, “Senin hoca beni 53, 5 milyon dolarlık yaptı” şeklindeki yakınışını hiç unutmadım.

Ve geldik 2015-16 uygulamasına... Bir kadroda en fazla 28 futbolcu bulunacak ve bunların yarısı yerli, yarısı da yabancı olabilecek. Bu arada sahaya çıkacak 18’in içinde 11 yabancı aynı anda ilk on birde yer alabilecek. Yani yarın öbür gün bir takımımız sahaya 11 yabancı ile çıkacak, kulübede de 7 adet yerli oturacak. Vay anam vay! Bu arada yedek kaleci mutlaka yerli olacak, kulübedekilerden biri de alt yapıdan gelmiş olacak. Ne yerlici bir karar ama...

Şimdi ülke futboluna yapılan bu ihanetin neler kaybettireceğine bakalım. Yahu beyler; insan hiç olmazsa bu 14 yabancıya bir kriter koyar. Örneğin derki; Kendi milli takımlarında o yıl içinde en az iki kere yer almış olmak... Yaşı 26-27’yi geçmemiş olmak... Şayet Avrupa kıtasından değilse, özellikle de Afrikalı ise öz geçmişinde bazı şartlar taşıması gibi... Güney Amerika veya Asya gibi kıtalardan geliyorsa, futbol geçmişinin bazı şartlar taşıması gibi... Ama hiç bir şey yok... Kim bilir belki de Beyoğlu’ndan bir saat satıcısı da gelecektir.

Hey gidi hey! İnsanın aklına kötü kötü şeyler de geliyor. Bu karar bu ülkede menajerim diye fink atıp tonla yabancı parayı cebine indirenlere de bayram gibi gelmiştir. Tabii ki bazı tip yöneticilere de... Biz neler yaşadık, neler biliyoruz. Biz, bizim ülkemizde top koşturup, Güney Amerika kıtasındaki bir ülkenin ikinci lig kulübüne ki, bu futbolcu hayatında o ülkeye gitmemiştir, 7 sene, her sene 1 milyon 250 bin avro imaj parası adı altında büyük miktar ödendiğini de biliyoruz. (Banka bile biliniyor) Kimse inkâr etmesin. Zaten bunun böyle olduğunu da parayı veren kulüp kendi sitesinden doğrulamıştır. Peki, bu kulüp kimin malıdır? Hemen cevaplayalım; bir menajerin... Sakın sormayın; imaj parası da ne demektir diye... Bu karardan sonra ne imaj paraları duyacaksınız... En iyisi siz, siz olun bu imaj parasının ne olduğunu öğrenmeye çalışın. Çalışın ki, ben hâlâ öğrenemedim, beni de bilgilendirirsiniz.

Ve bu kararın ülke gençliğine büyük hizmet ve de geleceğin futbolcularını ortaya çıkarmak olduğunu anlatarak insanları kandırmaya da çalışıyorlar. Bir takımda, hadi 14 demeyelim de 11 yabancı futbolcu var. Acaba, çarpıcı örnek olarak Salih oynayamadıktan sonra, hangi kabiliyetli yerli oyuncu oynayabilecektir ki?

Efendim, yerli oyuncu fiyatları düşecekmiş bu kararla... Sana kim dedi ki, bu yerliye 4-5 milyon avro bonservis öde... Koyarsın masaya 1 milyonu veren verir, vermeyenin canı sağ olur... Kimse kusura bakmasın; Fenerbahçe’nin kupada sahaya sürdüğü beş-altı gençten hangisi o süreçte lig maçında yedek kulübesine oturabildi ki? Galatasaray’da Sinan mı ne biri var. Geçenlerde A-2 midir nedir orada iki gol atmış... Beşiktaş’ta oyuncu sıkıntısı var. Yoksa Atınç bile çok maçta yedek kulübesine bile oturamadı. Bana kimse palavra atmasın. Bu, ülke futbolunun sonu olur. Zaten öyle bir yerdeyiz ki, ha düştük, ha düşeceğiz.

Ne mi yapılmalı? Ülkenin neredeyse tamamından gelen olumsuz tepkiler karşısında, karara fren koyulmalı ve yeniden bir değerlendirme yapılmalıdır. Veya böyle şeyleri, kendisi de eski futbolcu olduğundan iyi bilen Sayın Cumhurbaşkanı duruma el koymalıdır. Benim gibi özerk futbol için yıllarca savaş vermiş bir gazeteci bunun söylüyorsa siz anlayın durumu...

Pardon unutuyordum az kalsın... Bu 14 adet yabancıya tedavülden kalkmış para mı ödeyeceğiz, yoksa takır takır avro veya dolar mı? Geçen gün gazetelerde 160 milyar dolar ihracatla rekor kırılmış haberi vardı. Acaba bu paraya mı göz dikildi dersiniz?

Son söz; Yazıklar olsun!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kemal Belgin Arşivi