D.Mehmet Doğan

D.Mehmet Doğan

İki Beyaz Adam!

İki Beyaz Adam!

Be­yaz Tür­k” ta­bi­ri son yıl­lar­da yay­gın ola­rak kul­la­nı­lı­yor, bu­nu be­nim­se­yen­ler var. Be­yaz Türk ol­mak, ger­çek­ten Türk ol­ma­yı ge­rek­tir­mi­yor. El­bet­te on­lar­la fre­kans­la­rı ay­nı be­yaz Kürt­ler de var. On­lar için de ay­nı şey söz ­ko­nu­su, Be­yaz Kürt­ler de ger­çek­ten Kürt ol­mak zo­run­da de­ğil! Esas olan it­ti­hat­çı­lık, ba­as­çı­lık. 

Biz iki be­yaz­dan söz ede­ce­ğiz bu­gün. İki­si de Müs­lü­ma­n’­a kâ­fir de­me­nin hük­mü­nü so­ru­yor... Müs­lü­man­sa­nız, söy­le­ne­cek bel­li, fa­kat Müs­lü­man­lık hâ­le ba­kı­la­rak an­la­şı­lır. Du­ru­mu­nuz­dan si­zin Müs­lü­man ol­du­ğu­nuz çı­kı­yor mu? Dil ile ik­ra­rı­nı­zı du­yan var mı? Si­zi ca­mi­de gö­ren ol­muş mu? Ko­nuş­ma­la­rı­nız, ha­li­niz tav­rı­nız Müs­lü­ma­n’­a ya­kı­şır mı? 

Öze hiç gir­me­ye­lim, gö­rü­nüş Müs­lü­man­lı­ğı için bi­le sı­kın­tı­lı­sı­nız...

Kâ­be-Tak­sim ben­zet­me­si ger­çek­ten hiç ya­pıl­ma­dı mı? Çün­kü do­ğu­nun süt be­ya­zı böy­le bir şey söy­le­me­di­ği­ni id­di­a edi­yor, ku­lak­la­rım­la duy­dum. 

Ha­di o ben­zet­me­den iba­ret. Ya Ku­dü­s’­ü İs­ra­il’­in kut­sal şeh­ri ilân et­mek? 

Bu­nu si­ya­se­ten, ya­ni İs­ra­il’­e hu­lûs çak­mak için yap­ma­dıy­sa­nız, hem din ca­hi­li­si­niz, hem ta­rih ca­hi­li...

Mi­raç kan­di­li bel­ki bir ha­tır­la­ma fır­sa­tı ver­miş­tir, Müs­lü­ma­n’­ın ilk kıb­le­si­nin ne­re­si ol­du­ğu­nu öğ­ren­miş­si­niz­dir. Ama ön­ce­lik­le Se­la­had­di­n’­in ha­ya­tı­nı oku­yun. Ku­dü­s’­ü kur­tar­ma­yı na­sıl ha­ya­tı­nın ga­ye­si yap­tı­ğı­nı öğ­re­nin. Her hal­de bu ka­dar zah­me­te, Ya­hu­di­le­rin kut­sal şeh­ri­ni kur­tar­mak için gir­me­di!

İs­mi­ni ta­şı­dı­ğı­nız “şar­kın en sev­gi­li sul­ta­nı­” ile hiç­bir ya­kın­lı­ğı­nı­zın ol­ma­dı­ğı­nı fark et­me­ni­ze ve­si­le olur bel­ki, bu oku­ma­lar. Se­la­had­di­n’­i ra­hat bı­ra­kır­sa­nız si­ze da­ha la­ik, da­ha be­yaz, ço­cuk­la­rı­nı­za ver­di­ği­niz tarz­da “Kürt­çe­” bir isim bul­ma ko­nu­sun­da yar­dım­cı ola­bi­li­riz!

İki­si­nin de ba­ba­dan, de­de­den ör­nek gös­ter­me alış­kan­lı­ğı var. Bu hu­sus­ta Ke­nan Pa­şa­’yı arat­mı­yor­lar. O da “be­nim ba­bam da na­maz kı­lar­dı, de­dem ho­cay­dı, ebem de ör­tü­nür­dü­” de­mez miy­di? 

De­mir­ta­ş’­ın de­de­si 4 de­fa hac­ca git­miş. Keş­ke bir hac ek­sik yap­sa da to­ru­nu ile meş­gul ol­sa idi! Ona en ba­sit di­nî bil­gi­le­ri ve Müs­lü­man­lık kül­tü­rü­nü bel­let­se idi... Onun inan­cı bi­zi il­gi­len­dir­mez, is­ter Ate­ist olur is­ter Zer­düş­tî is­ter­se Ez­dî, top­lum hu­zu­ru­na çı­kan bir si­ya­set­çi o top­lu­mun di­nî kül­tü­rün­den bî­beh­re ol­ma­ma­lı...

En çok Er­tuğ­ru­l’­un be­ya­na­tı­na se­vin­dim. 

Müs­lü­man­la­rı zor du­rum­da bı­rak­ma­mak için açık­la­ma yap­mış: Ce­na­zem ki­li­se­den kalk­sın!

Bu va­si­yet mut­la­ka dik­ka­te alın­ma­lı. Er­tuğ­ru­l’­un genç­lik za­man­la­rın­da An­ka­ra­’da meş­hur bir ce­na­ze me­ra­si­mi var, bil­mem ha­tır­lar mı? 1960’la­rın so­nun­da za­ma­nın Yar­gı­tay Baş­ka­nı İm­ran Ök­tem “Al­la­h’­ı in­san­lar ya­rat­tı­” mea­lin­de ko­nuş­muş­tu. Yar­gı­tay Baş­ka­nı iken 1 Ma­yıs 1969’da öle­ce­ği tut­tu. Ce­na­ze­si Mal­te­pe Ca­mi­i av­lu­su­na ge­ti­ril­di. İmam ve ce­ma­at bu za­tın na­ma­zı­nı kıl­ma­yı red­det­ti... Bü­yük gü­rül­tü ko­pa­rıl­dı. İnö­nü'nün, “Na­ma­zı kı­lı­na­cak, na­maz kı­lın­ma­dan git­me­m” de­di­ği ri­va­yet edi­lir. Ce­ma­atin ce­na­ze na­ma­zı­na dur­ma­dı­ğı za­tın ce­na­ze na­ma­zı­nı 1960 dar­be hü­kü­me­ti­nin ba­kan­la­rın­dan Ab­dul­lah Pu­lat Gö­zü­bü­yük'ün ağa­be­yi İz­zet Gö­zü­bü­yük kıl­dı­rır.

İyi bir za­man­da ya­şı­yo­ruz. Hiç bir imam Er­tuğ­ru­l’­un ce­na­ze na­ma­zı­nı kıl­dı­rıp “mer­hu­mu na­sıl bi­lir­di­ni­z” so­ru­su­nu sor­mak­la mü­kel­lef de­ğil, hiç bir mü­min de ya­lan­cık­tan “i­yi bi­li­ri­z” de­mek zo­run­da ol­ma­ya­cak.

Be­yaz “Tür­k”­ün ta­ah­hü­dü­nün ben­ze­ri­ni be­yaz “Kür­t”­ten de bek­le­riz. Di­yar­ba­kı­r’­da çok sev­dik­le­ri bir Er­me­ni ki­li­se­si var, Surp Gi­ra­gos ola­cak ga­li­ba, gör­kem­li bir ya­pı. Ya­kı­şır!

Me­zar ye­rin­de de bir ka­rı­şık­lık ol­ma­sın. Ce­na­ze ne­re­de kı­lın­dıy­sa, na­aş da ora­nın kab­ris­ta­nı­na gi­der!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
D.Mehmet Doğan Arşivi