D.Mehmet Doğan

D.Mehmet Doğan

Salahaddin’in Bayrağını Diyarbekir’den İndirmek!

Salahaddin’in Bayrağını Diyarbekir’den İndirmek!

Şüphe yok ki, bu bayrak Salahaddin’in... Mehmed Âkif’in “şarkın en sevgili sultanı” diye yücelttiği Salahaddin Eyyübî’nin...Çanakkale Şehitlerine şiiri var ya hani, Âsım’ın 

“Vurulup tertemiz alnından uzanmış yatıyor

Bir hilâl uğruna yarab ne güneşler batıyor” 

diye başlayan bölümü...

Modern dönemde Kürtler ırk gayreti ile Salahaddin’in Kürt olduğunda ısrar ederler. Bir Müslüman buna itiraz etmez. Çünkü Salahaddin İslâm’ın kahramanıdır, Haçlı saldırılarını bertaraf eden, Kudüs’ü kurtaran kumandandır, Hilâl’in kahramanıdır, onun etnik kökeni bu vasfına asla halel getirmez. 

Müslümanlar bayraklarına “Allah” yazmak yerine, hilâl işaretini koydular...Sembollerle konuşulan bir devirde, ebced hesabında aynı değerde olan bir kelimenin resmini..

Bu bayrağın Salahaddin’in bayrağı olduğunu bilmeyen varsa, cehl-i mürekkeptir, gafletin lağım çukuruna düşmüştür. Kim bildiği halde bu bayrağa “düşman bayrağı” muamelesi yapıyorsa, o Kürt filan değildir. Ne mal olduklarını en iyi kendileri bilirler. 

Kürtçe sözlükte (Zana Farqinî) “bayrak” karşılığı olarak “al” veya “ala” yazılı... Bu tesadüf olabilir mi? Bayrağın rengine atıf veya al bayrağın kısa söylenmesi olmasın? Ya sancak? O da aynı: Sencek! Demek ki, “Kürt dili”nde başka bir bayrak kavramı yok! 

Tesadüf olmayan şeylerden bahsedelim: Bayrak Türkçe bir kelime. Batır-mak mastarından batır-ak!

Sancak aynı şekilde sanc-mak/sanç-mak, yani saplamak fiilinden sanc-ak!

Şu sıralar Birleşmiş Milletler’de kayıtlı 193 devlet varmış... Köklü devletlerin bayrakları tarihten geliyor. Onları görünce, neye işaret ettiklerini kolaylıkla anlıyorsunuz. Bunların dışında irili ufaklı, gerçekten olan veya icad edilen devletler, devletçikler var. (Birçok küçük devlet olsun ki, birkaç sömürgeci devlet dünyaya hükmetsin!) Bunların da bayrakları var elbette. Masa başında, desinatörlerin çizdiği bayraklar, biz yaptık oldu cinsinden!

Birçoğunu yabancı desinatörlerin çizdiği âşikâr! Renklerin şöyle veya böyle düzenlenmesinden ibaret. Devletlere bayrak çizmekte İngilizler ve Fransızlar mahirdir.

Hain Hüseyin’in bayrağı için sözü David Fromkin’e bırakalım: Hüseyin’in Arap krallığı bayrağını bile İngilizler hazırlamıştı. Hüseyin’in siyah, yeşil, kırmızı ve beyaz renkli bayrakta yaptığı tek değişiklik kırmızının tonundadır... 

Bu Arap bayrağı ise, Irak’ın, Mısır’ın, Libya’nın vs. bayrakları neyin bayrağı? Irak bayrağı kırmızı, beyaz, siyah... Saddam İran savaşında “Allahu ekber”i ilave etti. Suriye bayrağı kırmızı beyaz siyah, ortasında iki yıldız...

Ürdün bayrağı: Siyah, beyaz, yeşil. Kırmızı bir üçgen içinde yedi köşeli yıldız. Filistin bayrağı aynısı, üçgenin içinde yıldız yok. Güya, “Osmanlı’ya karşı isyan”ın bayrağı imiş! Yukarıda Fromkin’in sözünü ettiği bayrak bu. Filistinliler Osmanlı’ya isyanla kimliklerini ifade edebilirler mi? Filistinliler bunu biliyorsa, herhalde bu bayrağın üzerine bir çarpı işareti koymalılar! 

Mısır bayrağı kırmızı, beyaz siyah. Beyaz şeridin ortasına Mısır arması diye bir kartal figürü konulmuş... Nâsır darbesine kadar Mısır bayrağı hilâlin içinde üç yıldızlı yeşil bayrak. 

Libya bayrağı kırmızı, beyaz, siyah şeritlerden ibaretti. Önceleri bu bayrağı ihdas eden Kaddafi daha sonra yeşil bayrak icat etmişti. Libya devriminden sonra eski Libya bayrağına dönüldü. Yani İtalyanlara karşı istiklâl mücadelesi veren Libyalıların bayrağı. O da kırmızı, siyah ve yeşil şeritli, ortasında hilâl ve yıldız var. 

Ne tesadüf, Tunus bayrağı bayrağımıza çok benziyor! Cezayir’in bayrağı da öyle... Yeşil beyaz ve kırmızı ayyıldız... Bunlar Osmanlı bâkiyesi devletler. Her iki devlet de Fransızlara karşı bağımsızlık mücadelesi verdiler. Modern dönemde kurulan Pakistan devletinin bayrağı da beyaz yeşil ayyıldız...

Azerbaycan bayrağında, Türkmenistan bayrağında, Özbekistan bayrağında ay yıldız/lar var. Bazı başka İslâm ülkelerinin bayraklarında da hilâl ve yıldız var... Sembollerle arası iyi olmayan Suudiler bayraklarına apaçık “kelime-i tevhid” yazdılar... İran, devrimden sonra, Şahın aslanlı güneşli bayrağını bıraktı, Türkiye’ye benzer bir bayrak yaptı: Bayrağına hilâllerden Allah yazdı. Lâmın şeddesi de yıldız addedilebilir...

Diyarbekir’deki bayrak, Salahaddin’in bayrağı, Osmanlı’nın bayrağı, Türk’ün-Kürt’ün kâffe Müslümanların bayrağı; başımızın tacı. O bu toprakların bin yıllık sembolü. Dışarıdan gelmedi, Bizans bayrağını sildi, dayatmayla çizilmedi, yüzde yüz bu halkın bayrağı...

Bu bayrağa saygısızlık edenleri en önce Diyarbekirliler aralarında barındırmamalı!

[Geçen sene (11.06.2014) yayınlanan bu yazımızı ihtiyaca binaen tekrar sunuyoruz.]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
D.Mehmet Doğan Arşivi