Kemal Belgin

Kemal Belgin

Derbi ve ceza müjdesi!

Derbi ve ceza müjdesi!

Süper desenize hiç cezanın müjdesi olur mu Olur. Ülke Türkiye ise olur um olur. Mesele mi Hani şu beş senedir İstanbul’un bir semtinden diğerinde maç izleme yasağı vardı ya, hah işte o kaldırıldı. En azından Beşiktaş-Galatasaray derbisi için diyelim. Derbi analizine geçeceğim kısa da olsa. Ama bence bu konu çok önemlidir.

Şimdi biraz  açalım. Bu ülkede futbol seyircisine, basketbol seyircisine, hatta zaman zaman voleybol seyircisine toptan maç izlememe cezası kesilmektedir. Bu biraz da UEFA ve FİFA standartlarından kopya edilmektedir. Oysa benim ülkemde 14 Nisan 2011’de 6222 sayılı bir yasa çıkartılmıştır. Hem de Meclis’te hiç uyuşamayan dört partinin oybirliği ile... Ama o yasa ne yazık ki tam olarak uygulanamamaktadır. Hem de  tribün suçluları açık ve net olarak yerleştirilmiş kameralarla tespit edilmesine rağmen... Ama ne yazık ki üç beş serserinin, olay çıkartma heveslisinin eylemleri yüzünden, belki de ailesi için, tonlarca para verip kombine alan hakiki futbol seyircisi de cezalandırılmaktadır. Bana söyler misiniz falanca isimli şahıslar şu maçta sahaya yanıcı madde attıkları için şu kadar cezaya çarptırılmışlardır diye çıkan bir haberi...

Ve de yazının başında değindiğim gibi futbol tutkunu Kadıköy’den Dolmabahçe’ye, Ali Sami Yen Arena’ya gidememektedir. Veya aynı turnike diğer takımların seyircileri için de geçerliydi. Şimdi artık bu yasak kalktı. Umarım bu maçta da olay çıkmaz. Çıkarsa da kameralar sayesinde hakiki suçlular bulunur ve Galatasaray takımı bir dahaki kendi saha maçını sessizliğe oynamaz. Buna neden değindim Düşünebiliyor musunuz; Konya’daki kepazelik yüzünden benim tanıdığım en az on on beş kişi ligin ilk maçını onca para verip kombine almış olmalarına rağmen evlerinde izleyebildiler.

Gelelim derbiye... Beşiktaş’ın herkes tarafından kabul edilen etkili futboluna karşı Hollandalı teknik direktörün kazandırdığı fizik gücü ile Galatasaray mücadele edecek. Bakın kafadan bir şeyi vurguladım. Galatasaray şu anda Denizli’nin kötü mirasını yüzde 75 oranında yükselterek oynuyor. Sistem ve onun değişimlerini henüz izleyemedik. Yani statik diyebiliriz. Ancak ne var ki Beşiktaş öyle değil... Bir Talisca, bir oynarsa Oğuzhan, oynarsa Gökhan İnler, Caner gibi değişimler göstererek oynayanlar var Beşiktaş’ta... Tabii ki sistemi var ama bu tip oyuncular kalıbın dışına çıkıp rakiplerinin planlarını bozabiliyorlar. Galatasaray’da ise sadece Sneijder var, bir de gelirse kaleyi döven Eren...

Ben derbiler öncesi çok derin girmem meseleye... Maç başlar, bir on dakika geçer, o zaman tarafların stratejileri ortaya çıkar, formda oyuncular parlar, ya da tam tersi dökülenler de... İşte o zaman daha net görüşler sıralayabiliriz. Ben bu satırları yazarken henüz kimlerin sakat kimlerin sağlam olduğu haberi de gelmemişti. Bu da önemlidir.

Maça Ali Palabıyık’ı vermişler. Kâğıt üzerinde doğru bir tayin. Umarım hakem şansı yanında olur. Ve de özellikle neyin faul olup olmadığını iyi süzer.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kemal Belgin Arşivi