Kur'an mevsimi

Kur'an mevsimi

Okullar tatile girdi. Şimdi yeni bir mevsim başlıyor; Kur’an mevsimi. Diyanet işleri başkanlığı her yıl okullar tatil olunca camilerde Kuran Kursları açıyor.Çocuklarımızın dinini, diyanetini öğrenmesi,topluma daha faydalı insanlar olarak yetişmesi için yaz tatilini değerlendirmeye çalışıyor.Bunun çocuklarımızın geleceği için önemini anlatmaya gerek yok. Hepimiz çocuklarımızın yetişmesinden mesulüz.

Bugün yaşadığımız sıkıntıların arkasında Kuransız bir hayatın getirdiği ahlak zaafları yatıyor. Çağın getirdiği hastalıklar adım, adım bizi ve çocuklarımızı kuşatıyor. Sağlam bir imana, tutamağa sahip olamayanları oradan oraya savuruyor. İçki, kumar, fuhuş, alkol, insanlığın kalbini oyuyor.

Bu çürüme asrında tek sığınağımız Allahın Kitabı, yüce peygamberin sünneti.

Kuran kursları bu açıdan çok önemli. Allahın kitabını öğretmenin yanında, Kuran havasını teneffüs etme, o nur ikliminde yıkanma insanın bütün hayatını etkileyen, savrulmasına mani olan bir kişilik tipi kurmasına vesile oluyor. Hiçbir şey öğrenmeseniz de orada teneffüs ettiğiniz hava, bir ömür tesirini üzerinizde hissettiriyor. İbadet yapmasanız da, ibadete karşı olmanızı,kimi günahları işleseniz de onları mübah görerek iman çerçevesi dışına çıkmanıza mani oluyor. En azında Allah’ın ve Resulünün düşmanlarıyla aynı safta olmanızı engelliyor.

Bu az şey değil.

Her mekanın bir ruhu, bir şahsiyeti maneviyesi vardır. Orada bulunmak, orada soluklanmak insanın sesiz sedasız, kelimesiz, harfsiz eğitimine vesile olur. Allah’ın adının zikredildiği, kelamının okunduğu bir yerde oturup nefes almak bile bir eğitim biçimidir. Gidip öğrenmemek nasipsiz olmak demek değildir. Bazen nasibiniz ruhunuza emsalsiz bir huzur olarak akıtılır da haberiniz olmaz. Hayat boyu o havayı, o haleti ruhiyeyi özler durursunuz.

Geçmiş yıllarda okulların tatiline az kala bazı gazeteler jandarma, Kuran kurslarını mercek altına aldı, öğrencilerin listesini istedi türü haberler yapılırdı. Bu haberlerin amacı çocuklarını Kuran Kurslarına göndermek isteyenleri ürküterek mümkün olduğu kadar az öğrencinin bu kurslara gitmesini temin etmekti. Çünkü o haberleri yapanlar çocukların oradan aldıkları manevi gıdanın bir ömür kendilerini besleyeceğini ve onları istedikleri gibi çürütemeyeceklerini biliyorlardı. 28 Şubat’ta ilk okul çocuklarına Kuran Kursu yasağı bunun için kondu.Bunun için Allah’a giden yollar mayınlarla döşendi.

Hayat bir mücadeledir. İnanan insanın sınanmadan, imtihan edilmeden bırakılması mümkün değil. Birileri yasak koyacak ki, biz de inançlarımıza bağlılığımızı gösterme, korkular, tehditler karşısında ihlasımızı ispat etme imkanı bulalım. Şimdi öyle bir çağda yaşıyoruz, her dakika denendiğimiz, sınandığımız, test edildiğimiz bir çağda. Bize düşen bütün korkuları, tuzakları aşarak çocuklarımıza emaneti devretmek, onları bizden daha iyi Müslümanlar olarak yetiştirmektir. İşte bu mevsim o mevsimdir. Kuran orada karşımızda kainatı aydınlatan elmastan ışıltısıyla duruyor, aramızda engeller, yasaklar, tuzaklar,28 Şubatlar var.Eğer inanıyorsanız, onun ışığını hiçbir korkuya aldırmadan çocuklarınıza yetiştireceksiniz. Bunun başka çaresi yok.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi