Rahim Er

Rahim Er

Osmanlı asıllılara Türk vatandaşlığı

Osmanlı asıllılara Türk vatandaşlığı

Türk soylulara olduğu gibi Suriye vatandaşlarından dileyene, Filistinlilerin tamamına ve Osmanlı asıllılara Türk vatandaşlığı verilmesine dair yazdığımız yazının üzerinden daha bir hafta geçmedi.
O makalemiz, münhasıran bu mevzua dair değildi. Onun için üzerinde daha çok durulması gerekir. Şimdi birilerinin “yine ne hayallerin peşindesin!” dediğini duyar gibiyiz.. Hamdolsun ki hayal edebiliyoruz. Hamdolsun ki hayallerimizin neredeyse tamamı hakikat oldu. İstikbale dair olanlar da. Osmanlı Milletler Topluluğu, 2023 Türkiyesi, 2071 Türkiyesi gibi hayallerimiz de hakikat olur inşallah.
Artık “yurtta sulh, cihanda sulh” çekingenliği bitmiştir. Etliye sütlüye karışmayan ülke içine kapanık pısırık dönemler arkada kaldı. Sovyetler dağılırken devrin Türkiye Başbakanı bunu göremediği gibi haber verenlere de “ama Kızılordu var” demesi o günler yöneticisinin psikolojisine acı bir örnektir.
Evet, o teklifimize dair yazımızın mürekkebi daha kurumadan sevindirici bir haberle bahse tekrar döndük.
BlackBerry’nin buluş sahibi Mike Lazaridis’e Türk vatandaşlığına girmesini teklif etmişiz. Türkiye Yatırım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz’ın verdiği bilgiye göre Lazaridis, hadiseye sıcak bakınca konu, Başbakan Tayyip Erdoğan’a arz edilmiş. Başbakan “hemen gereğini yapın” talimatını vermiş, fakat o noktada maalesef birçok kimsenin karşısına çıktığı gibi askerlik problemi zuhur etmiş. Şimdi hem o engele mantıklı bir çözüm aranıyormuş ve hem de BlackBerry’nin Avrupa’dakinden de büyük bir ARGE merkezinin Türkiye’ye açılması için çalışmalar yapılıyormuş.
Bugün 12 bin kişinin istihdam edildiği şirketi bir tarafa şahsi serveti 1.7 milyar dolar olan Lazaridis, İstanbul doğumluymuş. İstanbullu Rum bir ailenin çocuğu. 48 yaşında olduğuna göre belli ki o düzmece 6-7 Eylül Olaylarının sürüklemesiyle Türkiye’den giden bir ailenin mensubu.
777 bin km2 çemberinde sıkışıp kalamayız. Tarih, coğrafya, milliyet ve inanç dörtgeninden istifadeyle yapılması gerekeni yapmak borcundayız. AB, Türk Dünyası Birliği, Kafkas Birliği, Akdeniz Birliği, Osmanlı Milletler Topluluğu’nun hepsi bizim için. Bu sebeple geçen yazımızda Türk Soylulara olduğu gibi Osmanlı asıllılara da Türk vatandaşlığı verilmeli demiştik. Bunu derken hiçbir disiplin olmasın gibi şaşkınca bir teklifi herhalde yapmıyoruz. Kuzey Iraklı Kürt’e de Iraklı Türkmen’e de damarlarında Türk kanı bulunmasından iftihar eden Mısırlı Arab’a da Bosnalı Boşnak’a da bu imkânı verebiliriz.
Mühim olan pasaportumuzun şeref vesilesi olmasıdır.
Kosova’da, Bosna’da TV antenleri Türkiye’ye dönük.
Ne var ki çarşılarında Avro geçiyor.
Meselemiz o ki TL’nin Osmanlı coğrafyasıyla nüfuz alanında geçer akçe haline gelmesidir. Halep’te vitrinde gördüğümüz o yazıyı bütün Osmanlı Coğrafyasında yaşamak istiyoruz: “Türk parası geçer”...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi