Rahim Er

Rahim Er

Leyla Zana’yı tekrarladılar

Leyla Zana’yı tekrarladılar

Tarih, 10 Kasım 2009. TBMM tarihi toplantılarından birinde. Dikkatler meclisin üstünde. Hükümet Demok-ratik Açılım ismiyle bir proje sunma hazırlığında. Kanserleşmiş problemlere çare aranıyor. Türkiye’nin bölge coğrafyasıyla dünyaya çıkan yolları açılmak isteniyor.
Parti sözcüleri kürsüdeler. Sataşmalar, gerginlikler olmakta.
Tam bu sırada bir hadise yaşandı ki emsalsiz bir sorumsuzluk örneği. İnanılır gibi değil ama görüşmeler devam ederken bazı muhalif vekiller Türkiye Büyük Millet Meclisinde pankart açtılar.
Şaşırmamak mümkün değil.
Allah, Allah!..
Bu nasıl zekâdır?
Burası Beyazıt Meydanı mı, Taksim Meydanı mı, Kızılay Meydanı mı? Hayır değil, burası TBMM genel kurulu. Öyleyse nasıl olur da birileri kendilerini miting meydanında, miting kalabalığı zanneder? Hayır, bu bir zan değil, şuurlu bir kundaklama eylemi. Pankartlarla 10 Kasım şabatlaştırılmak isteniyor. İlkel bir pagan kültürü.
Bunların yaptığının Leyla Zana’nın eyleminden farkı ne? SHP ambalajlı CHP 1991’de DEP’i meclise taşımıştı. Bu partinin milletvekili Zana meclisteki and içme töreninde hadise çıkarttığı için yasama dokunulmazlığı kaldırılarak hapse atıldı. Kürsüde Türkçe başlamış, Kürtçe bitirmiş, müdahale üzerine Kürtçe slogan atmıştı. Ayrıca propaganda için başına Kürt sembolü örgü bağlamıştı. Bunları yapmak mahkeme hükmüyle suç sayıldı ve ceza verildi.
Peki şimdi bu pankart eylemi ne olacak?
Ayrıca Bülent Arınç’ın hatırlattığı olay da var. 1996’da 12 üniversiteli genç dinleme localarında pankart astığı için 6 yıla mahkûm edilmişlerdi.
10 Kasım 2009’da TBMM’ye anarşi girmiştir. Bu vak’a, meclisin mehabetine lekedir. Bugün pankart açılır, yarın daha başka şeyler yapılır.
Söyleyecek fikri olmayan slogan atar.
Tahlil yapamayan pankartla konuşur..
Sabrı olmayan söver.
Sığ olan herkesten şüphe eder.
Kürtçü eylem de Kemalist eylem de eşittir. Bunu yapanlar mahkemelerde süründürülsün, hapislerde yeni hayatlar bitirilsin demiyoruz. Gitsin meydanlarda istedikleri kadar pankart taşısın, diledikleri kadar slogan atsınlar. Meclis söyleyecek sözü olanlar içindir. Tavana çiğ köfte atıp yapıştırma bile problem yapılmıştı.
Bu çirkinlik hiç göz ardı edilemez.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi