Rahim Er

Rahim Er

Topkapı Sarayı İstanbul’un vitrinidir

Topkapı Sarayı İstanbul’un vitrinidir

Türkiye’nin vitrin şehri neresidir?
Şeksiz ve şüphesiz İstanbul.
İslam coğrafyasının neresi?
Elhamdülillah ki İstanbul.
Aksini iddia edecek bir Allah kulunu düşünemiyoruz.
Peki, Vitrin Şehrin vitrini neresi?
Hiç münakaşasız olarak Topkapı Sarayı.
Topkapı Sarayı, mânâsı ve maddesiyle asırların paha biçilemez terekesidir. Mânâsı, Emaneti Mukaddese/Kutsal Emanetler Dairesi, maddesi ise Cihannümadır. Biri, Osmanlı’nın kalbi, diğeri, hükmüdür. Mukaddes emanetler Dairesi’nin dış duvarına Urfalı Yusuf Nabi’nin “Sakın terk-i edebden kûy-ı Mahbûb-i Hudâ’dır bu/Nazargâh-i ilâhidir, Makam-ı Mustafâ’dır bu” spontane/doğaçlama olarak söylenmiş nat-ı şerifinin tamamını yazmamaksa ayıpların ayıbı, kusurların kusurudur. Topkapı Sarayı, Sarayburnu sırtlarına sanki cennetten bir yansımadır. Bu sarayın ruhu ise Bâb’üs selâm/Selam Kapısı denilen sarayın esas giriş kapısı üstündeki o muhteşem kelimeyi tevhiddir.
Osmanlı’nın kızıl elması işte o kelimedir.
Gayrısı bahanedir.
Çağdaş yönetim bilimi henüz keşfetmiştir.
Başarının üç sırrı vardır.
Zaman, mekân, insan.
Otağdan imparatorluğa yükselen süreçte Topkapı Sarayı muvaffakiyet unsuru olarak bilhassa seçilmiş 700 bin m2’lik muhteşem bir zemindir. Nazardan nihân olmadığı gibi yukarıdan beri Topkapı Sarayı diye yazıyoruz. Hep de öyle yazdık ve hep de öyle yazacağız. Halbuki çorak resmî söylemde, kanunda, şurada-burada Topkapı Müzesi diyor. Eğer icazet var ise bu yuhalanacak, kovalanacak bir zihniyettir.
Bir kere daha soralım.
Dolmabahçe, neden saray?
Topkapı niçin müze?
Dolmabahçe neden TBMM başkanlığına bağlı?
Topkapı niçin Kültür Bakanlığı’na?
Bu hangi zihniyettir?
Hangi intikam hissidir?
Nasıl bir hınçtır?
Ya ikisi de TBMM başkanlığına bağlansın. Veya ikisi de Kültür Bakanlığına bağlansın demek yanlış teklif olmaz.. Bize kalırsa en doğrusu, bu iki saray diğer saray ve kasırlara beraber bir üst kurul olsun:
Saraylar Yüksek Kurulu...
Aksini söylemekle ne Topkapı, saray olmaktan ve ne de Ayasofya cami olmaktan çıkar. Vatandaşın vicdanıyla bütünleşmeyen mevzuat, raf işgal eden kitabın tozlu bir sayfasından başka bir şey değildir. Bütün bunları terennüm etmemizin sebebi ismi zikredilen saraya dikkat çekmek içindi. Bu medarı iftihar külliye, kupkuru, ruhsuz ansiklopedik bilgiyle anlatılamaz. Topkapı Sarayını Kaşıkçı Elması, Zümrütlü Hançer ve Nadir Şah Tahtından ibaret görmek, onu turizm bilançosuyla değerlendirmek idraksizlikte zirve yapmaktır.
Böyle bir saray ve onun etrafında gecekondu misali depolar.
Alın size tezatta eşsiz bir manzara.
Askerî depo için memlekette yer mi kalmadı?
Lütfen insaf ve lütfen biraz anlayış.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi