Futbol sistemleri (3)

Futbol sistemleri (3)

Futbol sistemlerini tanıtıcı yazımızın bugün 3.’sünü yayınlıyoruz.. İlk 2 yazıdan sonra hayli mesaj aldım.. Bu tür yazılardan duydukları memnuniyeti bildiriyor okuyucular..
Birkaç tane isim verecek olursam; Yalova-Esenköy’den Özkan Akın.. Kırşehir-Mucur’dan İbrahim Taşkale.. Bursa Arabayatağı’ndan Halil Sivri.. İstanbul-Çatalca’dan Hayrullah Köse.. Çanakkale’den Nihat Boztepe.. Ankara-Mamak’tan İlhami Tekin.. Kayseri’den Nuh Karataş.. Konya’dan İdris Altan ve Denizli’den Azmi Kahraman..
Hepsine teşekkürlerimi sunuyorum..
Evet değerli okuyucularım; futbol denince tartışmasız en önemli unsurların başında teknik ve taktik konular gelir.. Futbolcular ne kadar yetenekli olurlarsa olsunlar iyi bir sistemle desteklenmeleri gerekir..
Kaliteli teknik direktörlerin başa geçince yaptıkları ilk icraat, sistemi oluşturup ona göre transfer yapmaları..
Yani; adama göre iş değil, işe göre adam!..
100 yaşını oldukça aşmış ve hayli ihtiyarlamış olan futbolda, 3’lü ve 4’lü defans olmak üzere 2 tip sistem geliştirildi.. 3’lü defans siteminin bir ürünü olan 3-5-2 ve çeşitli kombinasyonlarıyla 4’lü defans sisteminin materyali olan 4-4-2 ve değişik versiyonları arasında yıllar boyu çekişme yaşandı.. Aslında 4-4-2’nin çağdaş futbol anlayışında 3-5-2’ye göre üstünlüğü var..
İsterseniz 3-5-2’yi detaylı bir biçimde inceleyelim..
Bu sistemin kökleri yaklaşık 25 yıl kadar öncesine dayanır..
Almanların icadı bir sistemdir 3-5-2..
Ve ilk zamanlarda da hayli başarılı olmuştur.. Almanya, 1986’da oynadığı Dünya Kupası Finali’ni ve 1990’da kazandığı Dünya Kupası Şampiyonluğunu bu sistemle yakaladı.. Bu sistem, dünya futbol çevrelerinde de büyük sansasyon meydana getirdi.. Neredeyse tüm dünya bir anda 4’lü defans sistemlerini bırakıp 3-5-2 oynamaya başladı.. Bunu değişik formasyonlar takip etti.. 3-1-4-2, 3-4-1-2, 3-2-3-2, 3-6-1, 3-4-3 gibi..
3-5-2 sistemi, özellikle orta sahada mücadele tarzına dayalıdır.. Savaşçı karakterli ve dayanıklı futbolcuların sistemidir.. Ancak 3-5-2 maalesef futboldaki estetik güzellikleri de öldürmeye müsait bir sistemin adıdır.. Futboldaki güzellikler, o alımlı çalımlı varyeteler, yerini adeta savaşmaya bıraktı..
Genelde 2 forvetle oynayan takımlara karşı 4 defansla oynamayı birçok kişi saçmalık olarak gördü.. Bu bölgeden 1 kişiyi orta sahaya kaydırmak ve burada rakibe üstünlük kurma isteği ilk başta başarılı oldu gibi gözüktüyse de sonra çöküş başladı..
3-5-2’deki futbolcuları inceleyecek olursak, defans, 1 sweeper (süpürücü-libero) 2 stoperden oluşmakta.. Stoperler genellikle adam markajıyla görevlidir.. Bunların mutlaka fizikman güçlü kuvvetli oyuncular olması gerekir..
3-5-2’de adam markajı zon savunmaya göre ön plândadır.. Libero ise daima uyanık ve de oyunu geriden başlatabilecek kabiliyette teknik bir oyuncu olmalıdır.. Libero, ayrıca 2 stoperin arasına atılacak toplarda sigorta görevi görmelidir..
Kısacası; libero 3-5-2’nin en kilit oyuncularından biridir..
Orta sahaya gelindiğinde ise takımın en mühim oyuncuları kanatlarda görev yapanlardır.. 4-4-2’de bek ve açık olmak üzere sol ve sağ kanatlarda 2’şer oyuncu görev yaparken, 3-5-2’de kanat oyuncuları bu kulvarda tek başınadır.. Bu yüzden kanat oyuncularının son derece süratli oyuncular olması gerekir.. Ayrıca savunma yönleri de güçlü olmalıdır ve takım atağa kalktığında geriye çok çabuk dönmelidirler.. Çünkü 4-4-2’ye karşı oynadıklarında karşısında 2 oyuncu birden bulacaktır..
Gelelim orta göbeğe..
Burada da 3 oyuncu göze çarpar.. Bunlardan bir tanesi play maker, yani “oyun kurucu” dur.. Diğerleri ise genelde kuvvetli, savunma yönleri ön plânda olan defans ağırlıklı orta saha elemanlarıdır.. Bu şekilde oynayan takımlar, oyun esnasında daha çok “3-2-3-2”ye de dönebilirler..
Forvetler ise çabuk ve bitirici olmalıdır.. 3-5-2’lerde Target Striker (sabit santfor) tipi forvetler aranmaz.. Oyun genelde göbekten oynandığından, hava toplarında etkili ve yıpratıcı forvet tipi bu sistem için acil ihtiyaç değildir..
Forvet, 2 kısa oyuncudan da kurulabilir.. Ancak bu forvetlerin mutlaka hızlı ve hareketli olmaları gerekir.. (Devamı var)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi