Rahim Er

Rahim Er

Kara kutular

Kara kutular

Mehmet Ali Ağca, tahliye edildi. Abdi İpekçi, katliamında 21 yaşında bir üniversiteliydi. Şimdi 52 yaşında. Bu ömrün 30 yılı hapishanede geçti. Mahkum hayatı malum. Hele Ağca gibi biri ise nabız atışı bile takip edilir.
Bu şahıs hapisten çıkınca 5 yıldızlı bir otele yerleşti. Muhabirler soruyor? “Ödemeyi kim karşılıyor?” Avukatı “ben” diyor. Allah, Allah! Avukatlar eskiden müvekkillerden ücreti vekâlet alırlardı...
30 sene mahkum yatan bir kimse dışarı çıktığında cebinde otobüs bileti alacak parası olmaz. Ağca nasıl oluyor da bu lükse sahip? Dışarıda şirketleri mi çalışıyordu? Harcamanın kaynağı nedir? Bu soruyu kimse cevaplandıramayacak. Abdi İpekçi’yi kimin öldürdüğünün meçhul kalması gibi. Ağca’nın Maltepe’den kaçırılması gibi. Papaya gerçekten vurmak kastıyla mı, bir dünya ödevi olarak gündem değiştirmek için mi ateş edip etmediğinin bilinmediği gibi.
Bir tuhaf üçgen var.
Soğuk savaş dönemi Türkiye’sinin saklı gerçeği.
Mehmet Ali Ağca, Abdullah Çatlı, Abdullah Öcalan. Biri kullanıldı ve kaçırıldı. Önce yerli sonra yabancı istihbaratın güdümüyle koğuştan Sheraton’a uzanan maceralı bir hayat, sırlarıyla birlikte meraklılarının masalarına bırakıldı. İkincisi kontrolden çıkınca hayatın dışına düştü. Üçüncüsü yerli istihbarattan yabancı istihbarata geçti. Onlar da bir kısım Kürtlere ulu önder olarak empoze ettiler. Hakkında idam cezası infaz edilmesin diye ceza kanunundan idam maddesi ayıklandı. 3 meçhul adam. 4 meçhul adam. Meçhul adamlar. Muamma isimler. Bu meçhul adamların, hayatları karşı karşıya veya yan yanadır. Biri bilmeden diğerini tamamlamış olabilir. Aynı merkezin kaleminden çıkma farklı senaryolar.
Henüz kimse ne bu 3 ismi ve ne de diğerlerini kavrayabiliyor. Anlamadan düşmanlık, bilmeden hayranlık.
Bilinen, sızdırılan kadar.
Herkes için bilme payı yanılma payından az.
Bu adamlar kara kutu.
Bu kutular çözülür mü?
Ağca Ergenekon’un neresinde, Çatlı hangi köşesinde, Öcalan ne yanında? Bunlar iddia edilir mi, üzerine kafa yorulur mu, bir şey elde edilebilir mi? Ergenekon davası salimen biter mi? Savcıları bitirilir mi? Ergenekon mahkemelerinde bu şahıslarla alakalı tekrar davalar açılır mı? Bunlarla alakalı MİT, MOSSAD, CIA arşivlerine girmek mümkün olur mu? Biri sırlarıyla öldüğü, diğer ikisi de ikrarda bulunmayacaklarına göre her konuşulan, her yazılan sadece tahmindir. Konuştukça bir dönemi mozaiklerler. Yakın tarih, bugün için en uzak tarihimizdir. İstihbarat arşivleri, 50 sene gibi uzun bir süre sonra gün yüzüne çıkar.
1970 sonrası geçmişini yadsımış bir yönetimin kargaşa dönemidir.
O dönemde misyon yüklenmiş adamlar.
Bu adamların zikzakları.
Şimdi devlet, tekil yapıdan yeniden cihanşümul dokuya yönelirken onlar safra haline gelmiştir. Devlet adına hesaplaşanlar, devletle hesaplaşma ince hesabındalar...


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi