Rahim Er

Rahim Er

Devlette kavga olmaz

Devlette kavga olmaz

Çok yakın tarihe kadar asker konusunda iki zıt görüş vardı. Bugün de terk edilmiş değil. Birinci taraf orduyu tepeden tırnağı hasım sayıyordu. Hastalıklı bir ordu düşmanlığıydı.
Diğer taraf ise orduyu kutsallaştırıyordu. Onun etrafında bir efsane yayıyordu. Asker asla hata işlemezdi. Orduda hata olmazdı. Asker tenkit edilemezdi. Askerin her dediği doğruydu.
Bunların ikisi de yanlıştı.
Ne ordu düşmanlığı ve ne de orduya ruhani bir sınıf hüviyeti kazandırma çabası. TSK devlette kurumlardan biriydi. Vazgeçilmezdi. Ama insanın olduğu her yerde hata işlenebildiği gibi mevcudu yüz binlerle ifade edilen bir teşkilatta da hata, hatta suç işleyenler hatta hatta ihanet edenler çıkabileceği de bir gerçekti..
Sanıyoruz TSK üzerine medyada en fazla fikir imal eden sütunlardan birisi burasıdır. Sayın İlker Başbuğ’un bugün dediğini biz tâ 28 Şubat ortamından bu yana yaza geliyoruz: -Kurumlarla şahıslar birbirine karıştırılmamalı.
Şeyh uçmaz mürit uçurur diye bir söz vardır. Orduya sorumluluklar üstü kutsallık izafe eden önce medya içindeki birtakım şarlatanlar olmuştur.
Genelkurmay başkanını son açıklamasında hayli rahatlamış bulduk. Kolay değil muvazzaf veya emekli askerler mahkemeye sevk ediliyor. İddialar dehşet çapında. Bunun en azından psikolojik sarsıntısı olur. Önceleri Başbuğ dahil, komutanlar çokça hissi davrandılar, alınganlıklar oldu. Halbuki o zaman da yazmıştık. Bu TSK için bir fırsattır. Cunta vebasına bulaşmış her asker dünyanın her yerinde mahkemeye sevk edilir.
Son toplantıda Başbuğ, akıl almaz yanlışlıklar yapan Diyarbakırspor’un ligde kalmasına varıncaya kadar pozitif düşünceler sergiliyor. En önemlisi sözü kurumlarla şahısları ayrı tutma gerçeğinin sindirilmiş olması. İkincisi de devlette herkesin kendi işini yapması fikrinin bir mutabakat metni gibi beyan edilmesi. Hatta bunu oldukça veciz bir cümleyle açıkladı:
Devlette kavga olmaz.
Ortalığın toz-duman içinde kaldığı geçen günlerde Hilmi Özkök’ten sonra İlker Başbuğ’un gelmiş olmasının şans olduğunu yazmamız bazılarını şaşırtmıştı. Sanırız şimdi haklı olduğumuzu kabul edeceklerdir.
Genelkurmay başkanı bu tavrıyla hizmet etmiştir. Basına verdiği özel beyanatlar ve bilhassa bu sohbeti iyi olmuştur.
Rütbesi her ne olursa olsun hiçbir zanlı asla himaye görmemelidir.
Devletin katılmadığı bir tatbikatı zanlı bir komutanın yönetmesi yanlıştı. Komutan eşlerinin Anıtkabir ziyaretiyle politikaya bulaşmaları yanlıştı. Mahkemeye sevki gerekenler için postal sürümek yanlıştı.
Son olayları asker, kendisiyle yüzleşme, kendisiyle hesaplaşma adına bir vesile saymalı.
Evhama gerek yok.
Bu millet ordusunun yanında.
Ama hatalarının karşısında.
Vahim hatalar arka arkaya ve yıllarca işlendi.
TSK’ya düşen başına bu gaileleri açanları ayıklamaktır.
Bizim ordumuzdan beklediğimiz işte şu sınır nöbetçisi robotlar gibi hamleler yapması ve mutlaka ve mutlaka profesyonelliğe geçmesidir.
TSK milletin doku değerine ters yerde olamaz.
Aklıselim galip geldi.
İyi şeyler olacağı kanaatindeyiz.
Bu soğukkanlı muhakemenin yüksek yargıda da görülmesi ülkemize çok şey kazandıracaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi