BİR GÖZ DE SEN AÇ!.. Ya da; ''SEN GÖRÜRSEN ONLAR DA GÖRECEK!..''

BİR GÖZ DE SEN AÇ!.. Ya da; ''SEN GÖRÜRSEN ONLAR DA GÖRECEK!..''

Değerli dostlar; bu sloganların pekçok kişi tarafından bilindiğini ve benimsendiğini biliyorum..
Uluslararası yardım kuruluşu İHH’nın son dönemlerde başlattığı ve kısa bir sürede binlerce Afrikalı’nın gözlerindeki katarakt perdesinin kaldırıldığı bir projenin sloganları bunlar!..

Evet, 27-30 Mart tarihlerinde İHH’nın Sudan’da başlattığı göz ameliyatlarını yerinde izledik.. Bir başka deyişle; İHH’nın organizasyonunda yaklaşık 40 kişilik bir heyetle Sudan’ın başkenti Hartum’a gittik ve bu hizmetleri yerinde görmek imkanını bulduk..

Hartum, Sudan’ın başkenti.. Afrika’nın Paris’i olarak anılıyor.. Ama ne hikmetse tozu toprağı çok.. Mıntıka temizliği noktasında eksiği var.. İnsanları güleryüzlü.. Selamları bol.. Sudan’da rahat hareket ediyorsunuz.. çünkü müslüman bir ülkeye geldiğinizin keyfini yaşıyorsunuz.. 0rtak yönlerimiz çok.. En önemlisi ilahi parola ezan.. Allahü Ekber-Allahü Ekber!.. Şükürler olsun, ülkemizde olduğu gibi Sudan semalarında da güzel ve latif ezan sesleri yankılanıp duruyor.. Ardından; “Esselamünaleyküm!..” Kiminle karşılaşsanız hemen selam veriyorlar.. Hemde eğip bükmeden, usulü kaidesiyle..

Nil nehri, Hartum'un ortasından geçiyor ve Sudan topraklarına bereket veriyor.. Doğalgaz var, petrol fışkırıyor.. Toprak altın gibi.. Pamuk ilanihaye.. Hartum’da 5 bini aşkın Türk vatandaşı var.. Büyükelçimiz Fatih Ceylan’la sohbet etme imkanı bulduk.. Vatandaşlarımızla diyaloğu iyi olan, aktif bir bürokrat Fatih Bey!..

Gelelim İHH’nın buradaki hizmetine.. İHH, gerçekten hayırlı bir olaya vesile oluyor.. Bölgede gariban insan çok.. Bunların gözleri ya genetik yada mekan olumsuzluğundan bozuk.. Kataraktlı insan sayısı fazla.. İHH’nın gönüllü fedaileri de bu boşluğu görüp doldurmuşlar.. Kısa adı TİKA olan Sağlık Bakanlığı ve Türk İşbirliği Kalkınma Ajansı’nın destek verdiği İHH İnsani Yardım Vakfı ve Dayanışma Vakfı’nın işbirliğiyle hayata geçirilen “Afrika Katarakt Projesi” Sudan’da son sürat devam ediyor..

Doktorlar muntazaman, bir aylık yada üç haftalık periyodlarla Sudan’a getiriliyorlar ve hastaları ameliyat ediyorlar.. Bu organizasyonda Sudan’lı doktorlar da yardımcı oluyorlar.. Ama organizasyonun esas aktörleri “çöl doktorları” olarak anılan bizim doktorlarımız!.. Dr. Metin Vural’ın başkanlığındaki katarakt projesinin doktorlarıyla tanıştık.. Biz oradayken görevli olan Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Göz Uzmanı 0p. Dr. Arif Sak, yine aynı hastanenin göz uzmanı 0p. Dr. Bilal Koca ve Nevşehir Devlet Hastanesi göz hekimlerinden 0p. Dr. Rukiye Uslup’la sohbetlerimiz oldu.. Bu kardeşlerimiz katarakt projesini desteklemek amacıyla ve “bizim de bu çorbada tuzumuz olsun” düşüncesiyle, kalkmışlar ve binlerce km’lik uzaklıktan üstelikte çoluk çocuklarını bırakarak Sudan’a gelmişler.. Amaç?.. önce, Allahın rızası… Sonra?.. İnsanlara faydalı olabilmek.. 0rada kendilerine söyledim ama, hepsini bir kere de bu sütundan tebrik ediyorum..

Evet değerli dostlarım; İHH’nın organize etttiği bu faydalı hizmete şimdilik noktayı koyuyorum.. Sudan izlenimlerimi inşallah daha tafsilatlı bir biçimde önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağım.. Şimdi bir başka teşekkülün faaliyetine geçiyorum..

***

BİR OKUL DA SEN YAPTIR!..

Hayır işlerinde ön saflarda görülen ve ehli hizmet kadroların oluşturduğu başka kuruluşlar da var ülkemizde.. Bunlardan birisi de Deniz Feneri Derneği..

Deniz Feneri, darda kalmışların yardımına koşuyor.. Bunu da Türkiye’nin dört bir yanındaki şube ve temsilcilikleri vasıtasıyla gerçekleştiriyor.. Hizmet, sadece ülkemizle sınırlı kalmıyor, yurt dışına da taşıyor.. Güney Doğu Asya’dan Afrika’ya, Balkanlar’dan, 0rta Asya’ya, kadar, tüm dünyayı kucaklayan bir yardımlaşma harekatını yönetiyorlar.. Şu anda da ülkemizde tespit ettikleri bölgelerde okul açıyorlar..

Bunun son misali; Samsun-Vezirköprü Deniz Feneri İlköğretim Okulu’nun açılışı.. Deniz Feneri Derneği, geçtiğimiz Cuma günü Samsun’da yapımını tamamladığı ilköğretim okulunu törenle hizmete açtı.. Vezirköprü Kıranalan Köyü’nde yaptırılan ilköğretim okulu Samsun Vali Vekili Raif özener, Vezirköprü Kaymakamı Adem Aslan ve Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Engin Yılmaz’ın katıldığı törenle açıldı..

Eğitim ve öğretime gereken önemi veren, sağladığı eğitim desteği, gerçekleştirdiği projelerle Türkiye’nin geleceğine yatırım yaptığını her zaman ispat eden Deniz Feneri Derneği'nin güler yüzlü başkanı Engin Yılmaz kardeşim, açılışta yine önemli mesajlar vermiş.. Bakın neler söylemiş; “Vezirköprü’de yaptırdığımız bu okulu bağışçı ve gönüllü desteği ile hizmete açtık.. üç ay gibi kısa bir sürede yapımını tamamladığımız okul ile 101 öğrencimiz yeni sınıflarında, yeni sıralarda eğitimlerine devam edecek.. İlköğretim okulumuz 5 derslikten oluşuyor.. Anasınıfı, bilgisayar laboratuarı ve kütüphanesi tamamlanan okulumuzda öğrencilerimiz tam donanımlı eğitim alacak!..”

Evet değerli okuyucularım, Deniz Feneri Derneği, açılışın ardından eğitim gören 101 öğrenciye, giyim yardımı, diş fırçası, diş macunu ve çocuk paketi gibi hediyeleri vermeyi unutmuyor..

Bu gibi hamiyetli, dernek, vakıf ve bunları organize eden kişileri görünce, bir başka ifadeyle İHH gibi Deniz Feneri ve benzerleri gibi kuruluşların hizmetlerine şahit oldukça, bir vatandaş olarak inanın ki çok mutlu oluyorum..

Kendilerini “Kimsesizlerin Kimsesi” olmaya adamış bu gani gönüllü kuruluşların adedinin artması en büyük dileğim..

Allah hepsinden razı olsun..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi