Rahim Er

Rahim Er

Faili meçhul ayıbı

Faili meçhul ayıbı

İnfaz yeni bir sayfadır. İnfaz iki türlü olur, ya devlet tarafından kanun yoluyla veya gücü yetenlerce zorbalıkla. Her iki halde de bir hayat veya hayatlar bitmiştir. Artık o kişinin kendisi değil mirasçıları devrededir. Saklanmaz bir gerçek ki bir dönemde devlet adına kendini selahiyetli gören bir takım irade sahipleri kanununun yetmediği inancıyla gayri meşru yöntemleri devreye sokarak infazlar icra etmişler.
Öldürülenler, bölücü, uyuşturucu, silah kaçakçısı, kabadayı... gibi cemiyetin başına dert olmuş kişi veya kişiler veya kalemiyle, sözüyle zülfü yare dokunan aydınlar, yahut devlet içinde varlıklarıyla kurgu bozan kimseler.
Muhakak ki olayların tamamında devlet yok. Bazıları için kendi aralarında infazlar olduğu gibi yabancı istihbarat işi olanlar da vardır. Her ne olursa olsun, kim yaparsa yapsın. Sonuçta önemli olan birilerinin esrarengiz bir şekilde hayatlarını kaybetmeleridir. Üstelik sadece hayatlarını kaybetmediler, sadece kim vurduya gitmediler, bazılarının nereye gittikleri de belli olmadı, ölüleri de kayboldu.
Şimdi yüreğiniz el veriyorsa bakın. Ekranlar dozerlerle faili meçhul kazılarını gösteriyor. Bu manzara tasvibi mümkün olmayan bir haldir. Öldürülenin bir anası, babası kardeşi kısacası ailesi var. Aile o görüştedir veya değildir. Ayrı mesele. Fakat hangi inanç veya ideoloji veya gayri meşru ticaretin mensubu olursa olsun, o hayatını kaybedenin cesedinin ailesine teslimi, yattığı yerin bilinmesi gerekir. Ölü saklamak kime ne kazandırır? Bugün olmuş faili meçhullerin hâlâ aydınlanmamış olması, bugün olmuş hâlâ Cumartesi Annelerinin gösteri yapmaları hiç doğru değildir. Ana ister Kürt, ister Türk, ister kaçakçı anası, ister sünni, isterse alevi anası olsun. Öldürülen ister dağda eşkiya, isterse şehirde gazeteci, emniyette amir, askerde paşa olsun. Devlet, doğruyu inşa etmekle, yara sarmakla mükelleftir. Bunun adı adalet olur. Ölüsünü bile veremediğin veya mezarını gösteremediğin insanları nasıl kazanırsın?
Teklif, hangi partiden gelirse gelsin makul olana sahip çıkmalı. Şayet AK Parti’nin ihtirazi kaydı/çekincesi varsa o da bir teklif hazırlasın, bunlar birleştirilir.
Yeter ki yeni bir sayfa açılabilsin. Yeni ve temiz sayfalara ihtiyaç var.
Ağlayanı az olan toplum huzurludur.
Göz yaşları durmalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi