Aziz Üstel

Aziz Üstel

Cirque du Soleil İstanbul’u büyülüyor!

Cirque du Soleil İstanbul’u büyülüyor!

Geçtiğimiz cumartesi akşamı, aşağı yukarı onbin İstanbullu ile birlikte dünyaca ünlü, Cirque du Soleil (Güneşin Sirki) Saltimbanco’yu izledim, Abdi İpekçi Kapalı Spor Salonu’nda.

Saltimbanco, bu güne değin 12 milyon seyirciye ulaşmış Cirque du Soleil’in turneye çıkan kolu. Asıl sirk, Las Vegas’da Bellagio Oteli’nde her gece binlerce kişiye kapılarını açıyor ve izleyebilmek için aylar öncesinden yer ayırtmak gerekiyor.

Las Vegas’da, Bellagio’nun dışında, sirkin diğer kolları altı ayrı otelde sahne alıyor her gece. Bu dünyanın kumar başkentine gidenler, tek kollu kumar makinalarından, rulet, poker, barbut, 21 maslarından zaman ayırdıkça, sirkin sergilendiği otellerden birine gidiyorlar. Cirque du Soleil adı altında sergilenen gösterileri, bu güne değin tam 100 milyon kişi izlemiş dünyada!..

Cirque du Soleil, Kanada’da 20 kişiden oluşan, sokak akrobatlarının sergilediği bir gösteriden, dünyanın belki de gelmiş geçmiş en görkemli sirkine dönüştü. Şu anda iki yüzü sahnede toplam 5 bin kişi, sirkten ekmek yiyor. Aslında ‘Sirk’ denince insanın aklına aslanlar, kaplanlar, filler gelir. Ama Cirque du Soleil, Saltimbanco’nun hayvanları yok. Ne var ki, bale, akrobasi ve dengeyi bir potada eritip sahnede iki buçuk saat süreyle sundukları bir gösteri var; ayağa fırlamanıza, deliler gibi alkışlamanıza neden oluyor.

Sirkin ‘yıldızı’ yok. Sahneye çıkan herkes başlıbaşına bir yıldız ve hepsi de bilinen bütün fizik yasalarını sonuna değin zorluyor gösterileriyle.

Seyirciyle de interaktif bir ilişki kuruyorlar sahneden. İçlerinden gözlerine kestirdiklerini yanlarına alıp, gösterinin bir parçası yapıyorlar.

Cirque du Soleil 4 Mart’ta son gösterisini sergileyecek.

Eğer gitmediyseniz, mutlaka bir yolunu bulup Abdi İpekci’nin yolunu tutun.

Eski İstanbul’un bilmeceleri

Eski İstanbulun hanımları da bir hoştu canım. Hanımlar, ‘çocukların zihnini açmak’ için birbirinden ilginç bilmecelere baş vururlarmış sık sık. Buyrun size bazı örnekler:

l Yeraltında babam bıyığı! Nedir o bil!

(Pırasa)

l Yeraltında kınalı çivi.

(Havuç)

lYerüstünde babam başı.

(Lahana)

l Kapısını vurdum güm dedi / İçeri girdim bum dedi.

(Hamam)

l Gidi gidiver/ Şu gidiyi tutuver/ Ne tatlıca eti var / Tutulmaya niyeti var.

Bil bakalım nedir? (Balık)

l Yeraltında kazan kaynar.

(Karınca)

l Sürdüm kustu / Çektim küstü?

(Kahve)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aziz Üstel Arşivi