Rahim Er

Rahim Er

61. Hükümetin 4 vasfı

61. Hükümetin 4 vasfı

Acaba 1950 öncesi hükümetlerde kaç üniversite mezunu vardı? 1975 öncesi hükümetlerde lisan bilen kaç bakan bulunuyordu? 2000 öncesindeki hükümetlerde akademik unvan sahibi kaç kişi yer alıyordu? Yok değildi ama şu günkü sayı mevcut değildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çarşamba günü Türkiye Cumhuriyeti’nin 61. Hükümetini açıkladı. Birçok doktora sahibi, master sahibi bakan var. Lise mezunu yokken çok az da olsa birden fazla fakülte mezunu dikkat çekiyor. Gayet iyi lisan bilen kabine üyesi yine az. Birden fazla lisana tam hakim hemen hemen mevcut değil. Fikri veya edebi eseri olan bakan da herhalde yok.
Bu seviye de gelecek zamanlar kabinelerinde yaşanacaktır. O zamanlar kalem mahsulü olan, doğu ve batı lisanlarını bilen bakanlarımız da devlet hayatında yer alır.
Kabineye baktığımızda aklımıza 4 vasıf geldi. Önce 3’ü:
-Ustalık Hükümeti.
-Hizmet Hükümeti.
-Denge Hükümeti.
İlk vasıf zaten sayın Başbakanın ustalık dönemimiz diye kendi verdiği isim. Bazı Bakanlar, bir sonraki dönemde vekil de seçilemeyecekler.
‘Hizmet Hükümeti’ dememiz şundan. İsimler üzerinde tek tek durduğumuzda şu yanlış seçim veya yanlış yerde diyeceğimiz bir isim göremedik.
Bir vakitler bir buçuk ay süren bakanlık oluyordu, altı ayda bir dışişleri bakanları değişebiliyordu. Bugünkü netice sadece bir iktidarın iyi çalışmasının eseri değildir. Aynı zamanda darbesiz günler geçirmiş olmanın da neticesidir. İşte askerî vesayetten, IMF vesayetinden, yabancı başkent vesayetinden, holdingler vesayetinden, medya vesayetinden çıkarak milletin hükümeti olmak böyle bir şeydir. İlk defa demokrasinin lezzetini tadıyoruz.
Bugün Türkiye, Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan ve Hükümet bakımından takım ruhunu, hizmet aşkını yakalamış önemli bir kalite sergilemektedir.
Bu kadro mahkum bir kadrodur. Uyku, istirahat, dur durak bu ekibe yasaktır. Türkiye, meclis murakabesinde bu ekiple bugünden 2023’ün ilk ondaki Büyük Türkiyesi’ne taşınacaktır.
Bu kadar güzel şeyi dile getirdikten sonra şu meclis defosuna dokunmaya kalemimiz hiç gitmiyor. İlk ustalık, şu iki partinin and krizini çözmekle başlamalı sonra da yeni Anayasa gündeme alınmalıdır.
Bir sürçülisan sözü bile havayı yumuşatabildi.
Öyleyse dördüncü vasfı söyleyebiliriz:
-Uzlaşma Hükümeti.
Yunus Emre ne diyor?
‘Zehirle pişmiş aşı yemeğe kimler gelir?’
Hükümet etmek demek, masasında zehirle pişmiş aş, sırtında ateşten gömlek olmak demektir. Bu, bir denge ile kurulmuş ustalık döneminin hizmeti hedef almış uzlaşma kültürüne sahip bölge lideri Türkiye’nin hükümetidir. Hizmeti, bütün bölgeye hitap edecektir.
Hayırlı olsun.
Allah, utandırmasın.

> Hükümet etmek demek, masasında zehirle pişmiş aş, sırtında ateşten gömlek olmak demektir

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi