Rahim Er

Rahim Er

Askerlikte yaş ve bedel için gerçekçi olmalı

Askerlikte yaş ve bedel için gerçekçi olmalı

Türkiye’nin önündeki olmazsa olmazları çok, ama bunlardan ikisinin halli çok acildir. Biri kalıcı bir anayasa yapılması, ikincisi de profesyonel askerlik sisteminin kurulmasıdır. Anayasa da ordunun yapısı da çok çeşitlendi.
Çağın, sosyal hayatın getirdiği zorlayıcı hükümler, mecburi askerlik sistemini fiilen eskitmiştir. Bu eskime veya bitme sebebiyle askerlik yaşına girmiş yarım milyon genç, askere gidememektedir. Yarım milyon asker kışlada varsa yarım milyon asker adayı da dışarıdadır. Ancak ikinciler kaçaktır ve kâğıt üzerinde bile suç işlemektedir. Durumuna göre bazısı yoklama kaçağı, bazısı bakaya. Hiçbir ülkede yarım milyon vatandaşa suçlu muamelesi yapılamaz. Yarım milyonun kabul etmediği mevzuat düşer.
Bugün TSK çok çeşitlendi. Profesyonel komando var, sözleşmeli er var, muvazzaf var, paralı var, dövizli var, subay var, astsubay var. Hatta korucu var. Diğer taraftan bazı vatandaşlar, parayı verip hiç askerlik yapmayacak, bazısı 21 gün, bazısı 6 ay bazısı 15 ay yapacak...
Bir tarafta terörle mücadele ve orduyu zayıflatmama mecburiyeti, diğer tarafta yarım milyon suçlu. Bedelli ve dövizli gailesi böyle bir havada yine gündeme geldi ve birkaç senelik tartışmadan sonra yeniden tanzim edildi.
Fakat derde derman olunamadı. Bir hayal kırıklığı doğmuştur.
Yaş 30’dan gün almaya bağlandı.
Para, bedelli için 30 bin TL, dövizli için 10 bin euro.
Bu aslında mecbur kalınarak yapılmış düzenlemedir. Genelkurmay endişeli. Bir anda kaynaktan mahrumiyet sıkıntısı yaşamak istemiyor. Siyasi irade ise büyük baskı altında. Onun için yaşın 25 ve paranın da daha makul olması gerekirken yapılamadı.
Tasarı bugün TBMM genel kurulunda. Genel Kurul, politika üstü bir mutabakatla suçluların sayısını düşürmelidir. Neticeyi okumak lazım, yaş ve para yüzünden müracaat çok az olacak, kaçak sayısı ise giderek artacaktır. Bu sonuç da insanlarda evlilikten iş hayatına, beyin göçüne kadar türlü sağlıksız etkiler yapar.
Ortada öyle bir çıkmaz var ki:
Asker adayı, TSK, Hükümet, parayı verebilen, veremeyen, şehit ailesi, diğer aileler herkes rahatsız.
Çıkış yolu profesyonel orduya geçmektir.
Zaten şu gün ortaya çıkan sonuç vicdanları kanatmakta:
‘Parası olan gitmesin, fakir ölsün’ gibi kahır sözleri ayyuka çıktı. Herkesin haklı olduğu, herkesin şikâyetçi olduğu çok yönlü bir problem var. Yaş konusunda da ödenecek bedelde de gerçekçi olmak lazım. Bir gerçekçi olması gereken de Genelkurmaydır. Genelkurmayı profesyonel askerlik hususunda gönülsüz görüyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi