Kafes

O anlatılanları hiç unutmadım, ne vakit ‘12 Eylül’ dense, ne zaman Mamak adı geçse içim ezilerek ve hadise zihnimde resmolarak o anlatılan dramatik sahneyi hatırlarım...
Seyyid Ahmed Arvasi, bu ülkenin bir yerli değeridir.
Öyle olduğu için belki hak ettiği kadar tanınmadı.
Ama tanıyanlar da O’nu sevda ile sevdiler.
Bir mütefekkir, derinlikli bir sosyologdur.
Binlerce talebe yetiştirdi.
Tek Parti zihniyetinin ‘70’ler iktidarında sürgün üstüne sürgün, zulüm üstüne zulüm yaşadı. Vurulsun diye fikriyatına hasım görülen bir ile tayini yapıldı. Aylarca evinden çıkamadı. Ama çıkamadığı o mütevazı evi sanki bir akademiye çevirerek gençlere rehber oldu.
Cağaloğlu’na geldikçe lutfederek bize de uğrardı. Bahsettiğim buruk hâtıra işte o uğrayışlarından birinde anlattığıydı:
-Mamak’ta, demişti, beni bir demir kafeste maymun teşhir eder gibi teşhir ettiler.
Unutmadığım, içimi ezen, her vesilede hatırladığım bu sözdü. Bu sözü dün bir kere daha yaşadım. Bir haber okudum, bir buruk tebessüm yayıldı yüzüme. Kimsenin yanına yaptığı kâr kalmaz mı dersiniz? Etme-bulma mı dersiniz? Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste mi dersiniz? Hangisini söylerseniz söyleyin isabet kaydetmiş olursunuz.
Haber şuydu:
Bazı müdahil avukatları, mahkemeden Kenan Evren’in duruşmaya kafeste getirilmesini talep etmişler. Bunu herhalde sanığın can emniyeti için istemediler. Belli ki aşağılıyorlar.
Bilmeyen olabilir:
S. Ahmed Arvasi Beyin kabahati neydi, niçin alınıp Mamak Askerî Cezaevine konmuştu. Kalem tutan eli, yoksa aynı zamanda silah da mı tutmuştu? Hiç alakası yok. Bir gün dolmuşta giderken saat 13 ajansı okunmaktadır. O haberden öğrenir ki MHP MKYK’na seçilmiştir. Başbuğ Türkeş, samimiyete binaen fikrini alma ihtiyacı bile duymadan kendisini de yazmıştır.
Bu hadiseden birkaç ay sonra 12 Eylül darbesi meydana gelir. MKYK üyeleri içeri alınır. Onların arasında S. Ahmed Arvasi de vardır. Zulüm süreci böylece başlar.
Aradan otuz iki sene geçti. Ahmet Arvasi Bey’in, rahmeti rahmana kavuşması çok oluyor. Ama kaderin cilvesine bakınız. O kadar zaman sonra darbe de darbenin başı ve onunla birlikte ‘dünyanın en zengin generali’ takdimiyle kapak yıldızı olan Tahsin Şahinkaya mahkemedeler. Ne var ki henüz duruşmaya gelmediler. Onun için müdahil avukatları kafes teklifi yapmaktalar.
Ne kadar ibretlik değil mi?
Söyleyene değil, söyletene bakmalı.
Biz şimdi merak ediyoruz:
-Acaba muhakeme sonunda mahkeme, Kenan Evren’den Devlet Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı sıfatlarını geri alacak mı?
Adı Evren olan vatandaşlar ne yapacaklar?
Evren adı verilmiş çarşılar, caddeler, mektepler için ne yapılacak?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi