Kemal Belgin

Kemal Belgin

Trabzon ateşle oynuyor

Trabzon ateşle oynuyor

Trabzonspor’un transfer zengini kadrosunun ideal tertibini yeni kalecisi hariç ilk defa Belçika takımı karşısında izledim. Maçı Umut’un golüyle kazanan Trabzonspor’un önümüzdeki futbol sezonunda oyun kurgusu bu ise felaketlerin beklediğini hemen belirteyim. Teknik direktör Ersun Yanal artık dünyanın en ücra köşesinde bile uygulanmayan bir “geriden kurgulanma modeli” ile sahaya sürdü. Hayret edilecek bir şey. Türkiye’de bu oyun düzeni en son olarak 1996’da yani Galatasaray’daki ilk görev yılında Fatih Hoca ile uygulanmış ve bir sezon sonra terk edilmişti. Neydi bu modası geçmiş düzen. Bu düzen kaydırmalı dörtlü savunma modelidir.

Şimdi buna açalım. Top Trabzonspor’a geçtiğinde yani hücuma hazırlanılırken geri dörtlünün kenarlarındaki oyunculardan biri tamamen hücum oyuncusu rolüne girerken ortadaki stoperlerden biri o kanadın savunucusu durumuna geçiyor. Savunmanın ortası tek kişiye kalırken ön liberolardan bir tanesi buraya yakınlaşıyor. On yıl önce terk edilen bu oyun düzenine karşı ortadan çabuk ve organize hücum edenler çok kolay ve net gol pozisyonları bulabiliyorlar. Ayrıca hücumda iken sahada özellikle hücuma katılan bekin önündeki çizgi oyuncusu da içeri girdiğinden bir kalabalık salata oluşuyor. Bu oyun düzeninnde rakibi de kalabalıklaştırdığınız için gol pozisyonu bulmanız da zorlaşıyor. Hele hele top rakibe geçtiğinde sistemin aradığı erken toparlanma savunmada oluşamadığından riskler alabildiğine büyüyor. Nitekim Song veya Egemen’in kenarlara kayışları Trabzon savunmasının kaleci Tolga’nın önünde kolay yenecek bir lokma haline geldiğini gördük. Arjantinli ve Hırvat futbolcular Gökhan, Selçuk, Song ve Egemen böyle bir oyun düzeninde ne yapabilirler ki.
Trabzonspor’un acilen günümüzde bütün dünya takımlarının uyguladığı düzene geçip hayal dünyasından kurtulması gerekiyor. Benden şimdiden söylemesi.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kemal Belgin Arşivi